PANIKA U MEKSIKU: Ukraden RADIOAKTIVNI materijal
Foto: AP

NIje prvi put

PANIKA U MEKSIKU: Ukraden RADIOAKTIVNI materijal

Planeta -

Ukradeni iridijum 192 može "trajno da povredi svakoga ko njime rukuje ili je u kontaktu s njime", kaže je šef nacionalne službe za hitne slučajeve Luis Felipe Puente.

Meksički funkcioneri objavili su upozorenje za devet država nakon što je vozilo opremljeno mobilnom industrijskom radiografskom opremom koja sadrži radioaktivni iridijum 192 ukradeno u gradu Tlakuepakueu u državi Žalisko.

Nestanak nepoznate količine radioaktivnog materijala potaknuo je šefa nacionalne službe za hitne slučajeve Luisa Felipea Puentea da izda upozorenje u devet država.Puente je jučer na Twitteru objavio kako se za ukradenim kamionetom traga u pet država.

Krađa radioaktivnog materijala u Meksiku prilično je česta pojava. Lani je tako zajedno sa jednim automobilom ukradena i kutija sa radioaktivnom materijom koja se koristi za industrijske rendgene, a slično je zabeleženo i u aprilu 2015. te u junu 2014.

U decembru 2013. lopovi su, očigledno nesvesni toga što zapravo kradu, ukrali vozilo s medicinskom opremom ivisoko radioaktivnim kobaltom 60, materijalom koji bi se mogao upotrebiti za proizvodnju "prljave bombe". Policajci su uhapsili i odmah hospitalizovali pet osoba uključenih u incident, piše RT.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track