MERKELOVA POSLE NAPADA U MINHENU: Bilo je toliko horora poslednjih dana, to je teško podneti
Foto: AP 15 Feb 2016

MERKELOVA POSLE NAPADA U MINHENU: Bilo je toliko horora poslednjih dana, to je teško podneti

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti posle sinoćnjeg napada u Minhenu kada je naoružani 18-godišnjak ubio 10 ljudi.

Ona je rekla da Nemačka neizmerno žali za onima koji se neće vratiti svojim porodicama.

"Mi delimo vaš bol i patimo zajedno sa vama", rekla je i dodala da se nada da će se povređeni brzo oporaviti.

"Napad u Minhenu je bio još teži jer je bilo toliko horora u proteklim danima, poput Nice i napada sekirom u vozu u Bavarskoj", istakla je.

Nemačka kancelarka je istakla da su se napadi dogodili uvek na mestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razume strepnje građana o bezbednosti. Poručila je da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo obezbedili građane i komunicirali na veoma trezven način.

"„Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica bezbednosti građana“", naglasila je Merkelova.Takođe je zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim delovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.„ Saosećanje sa svima je snaga naše zemlje“; podvukla je Merkelova.

Ona je prenela da Nemačkoj iz celog sveta pristižu poruke podrške i pomoći, na kojima se zahvaljuje, dodajući da je dobro znati da među narodima postoji solidarnost i da Nemačka ima puno prijatelja u borbi protiv terorizma.

Ali David Sonboli je iz vatrenog oružja ubio 10 ljudi, a ranio 16. Policija nije pronašla dokaze da je bio povezan sa Islamskom državom i veruju da nije bio politički motivisan. Sonboli je, takođe, bio na psihijatrijskom lečenju, preneli su lokalni mediji.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track