MERKELOVA PRED OZBILJNIM OPTUŽBAMA: Njoj je važna samo vlast, zbog nje mi je majka MRTVA
Foto: AP

Bile su prijateljice

MERKELOVA PRED OZBILJNIM OPTUŽBAMA: Njoj je važna samo vlast, zbog nje mi je majka MRTVA

Planeta -

Prošlo je više od 15 godina od kako je Hanelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola počinila samoubistvo.

Njen sin Valter (53) uputio je ozbiljne optužbe na račun sadašnje kancelarke Angele Merkel: "Prema mom mišljenju, gospođa Merkel ima značajan udeo i smrti moje majke", izjavio je Valter Kol.

Optužba se odnosi na skandal zbog donacija partiji iz 1999, kada je Angela Merkel bila generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Potpuno neočekivano - putem gostujućeg komentara u novinama "Frankufrter algemajne cajtung" - Merkelova se tada oštro distancirala od dugogodišnjeg stranačkog lidera i kancelara Helmuta Kola, zbog neobjavljivanja podataka o poreklu ilegalnih donacija partiji.

Valter Kol, Foto: Printscreen/ Youtube
Valter Kol, Foto: Printscreen/ Youtube

"Merkelova, kao iskusna političarka, znala je da je pokrenula lavinu koja je nanela veliku štetu našoj majci i našoj porodici", rekao je Valter Kol i dodao da sadašnja kancelarka: "ni u jednom trenutku nije javno rekla: 'Ne mešajte porodicu u to, a pri tom je vrlo dobro znala da mi je majka teško bolesna".

Hanelore Kol je bolovala od teške alergije na svetlost, a 2001. je izvršila samoubistvo.

Iako Hanelore nije imala veze sa aferom u CDU, ona je "vređana i ponižavana na najgori mogući način", a za nju je, kako navodi Valter bilo naročito bolno to što je smatrala da ju je Angela Merkel, sa kojom je bila bliska prijateljica - izdala.

Hanelore i Helmut Kol, Foto: Printscreen/ Youtube
Hanelore i Helmut Kol, Foto: Printscreen/ Youtube

Valter Kol je rekao da je Merkelova u "borbi za vlast u CDU patnje moje majke prihvatila kao kolateralnu štetu". "Moja majka nikada nije prebrodila izdaju prijateljstva". Kada joj je jednom "bila potrebna zaštita, gospođa Merkel ju je izneverila".

Valter Kol je rekao da mu nije cilj da relativizuje krivicu svog oca u aferi zbog donacija: “Ne govorim o ocu, koji je zaista mnogo doprineo da afera eskalira”, rekao je, dodavši da želi da skrene pažnju na nešto mnogo značajnije: na pitanje ljudskosti Angele Merkel u borbi za vlast unutar partije.”

(Die Zeit)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track