MERKELOVA KAŽNJENA ZBOG IZBEGLICA: Debakl stranke nemačke kancelarke na izborima, desnica sve jača!
Foto: Reuter

Horor dan za angelu

MERKELOVA KAŽNJENA ZBOG IZBEGLICA: Debakl stranke nemačke kancelarke na izborima, desnica sve jača!

Planeta -
Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel izgubili u dve od tri pokrajine naizborima za parlament

Uspeh je zabeležila protivmigrantska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) koja je uspela da uđe u sva tri parlamenta, pokazuju prve izlazne ankete.

Stranka kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Virtemberga i Rajna-Palatinat (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama. Analitičari tumače da su nemački birači kaznili kancelarku zbog njene politike otvorenih vrata prema izbeglicama kojih je u Nemačku, 2015. ušlo više od milion.

Na pokrajinskim izborima za parlament Saksonija-Anhalt u bivšoj istočnoj Nemačkoj gde je Hrišćansko demokratska unija (CDU) i dalje najveća stranka, AfD je osvojio 21,5 posto glasova, prema izlaznim anketama. Također prema izlaznim anketama AfD je u Baden-Wuerttembergu i Poranju-Falačkoj osvojio 12,5 odnosno 10 posto glasova.Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovini od 16 nemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Pre izbijanja izbegličke krize AfD je bila stranka na "umoru", rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protivizbegličkog pokreta u mnogim delovima zemlje AfD je doživela renesansu i u dobroj meri bi mogla promeniti uobičajen politički izgled Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track