MIGRANTSKA KRIZA: Evropa igra prljavu igru
Foto: Profimedia

Slavoj Žižek o migrantskoj krizi u Uniji

MIGRANTSKA KRIZA: Evropa igra prljavu igru

Planeta -

Angela Merkel nije htela da prlja ruke i kaže: „Dosta više izbeglica“, već je ostavila male balkanske zemlje da obave posao

MOSKVA - Odnos Evrope prema migrantskoj krizi potpuno je haotičan i ukoliko se u skorije vreme ne pronađe rešenje, ultimativne žrtve biće izbeglice, kaže za Raša tudej istaknuti slovenački filozof Slavoj Žižek.- Izbeglice su evropski politički fijasko. Da me ne shvatite pogrešno, njih treba zbrinuti, ali ne na ovako haotičan način. Ukoliko situacija nastavi da se razvija narednih pet godina u ovom pravcu, Evropa neće postojati, ne u smislu islamizacije, već u smislu antimigrantske populacije, što je pretnja evropskom nasleđu. Ideja da različite kulture mogu mirno da koegzistiraju je san. Odatle i napadi migranata muslimana na gejeve u Holandiji, Danskoj i Nemačkoj, a 2.000 devojčica muslimanki je pobeglo od svojih porodica u Nemačkoj tražeći zaštitu države - kaže Žižek.On dodaje da EU mora da stane na put krizi na Bliskom istoku s njenim ključnim igračima: Turskom, Saudijskom Arabijom i Izraelom. Ipak bi, kako kaže, bilo pogrešno da se krivi Evropa za sve probleme na Bliskom istoku:

Put u neizvesnost... Migranti u Italiji
Put u neizvesnost... Migranti u Italiji

Evropa neće postojati

- Šta je sa arapskim zemljama koje su daleko bogatije od Evrope? Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Emirati? Koja od ovih zemalja je koliko izbeglica primila? Koja? Nijedna! Zašto? - ističe on.Slovenački filozof kao rešenje predlaže militarizaciju, uspostavljanje vojne baze.Zaštita ljudskih prava- U dogovoru sa svim tim zemljama, ne okupacija, naravno. Možda, recimo, na sirijskoj obali, severu Libije, dakle na organizovani način rešiti krizu. Sve ostalo je skandalozno. Zemlje zapadne Evrope igraju prljavu igru. Angela Merkel nije htela da prlja ruke i kaže: „Dosta više izbeglica“, već je ostavila male balkanske zemlje da obave prljav posao i zaustave njihov priliv u Uniju.Žižek kaže da Evropa mora da iskoristi migrantsku krizu, ukoliko je za to sposobna, ali ne u apstraktno političkom smislu, već, kako kaže, „u kontekstu ljudskih prava, prava pojedinca da bira način svog života, ženska prava“.

Sraman sporazumTURCI PODJEDNAKO KRIVINa pitanje da prokomentariše sporazum između Turske i EU (o povratku izbeglica u Tursku uz novčanu naknadu), Žižek kaže da je ovo najjasniji primer „sramote“.- Praviti dogovor sa zemljom koja je jedna od odgovornih upravo za taj problem je sramota - poručio je on.Žižek je nedavno potpisao peticiju koja poziva na prekid vatre turske armije protiv kurdskih militanata.- Kurdi su žrtve fundamentalnog problema u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track