MILIONERKA: Vesna Pusić posle mandata bogatija za 901.000 evra
Foto: Beta

Ovako su radili donedavni hrvatski ministri

MILIONERKA: Vesna Pusić posle mandata bogatija za 901.000 evra

Planeta -
Bivša predsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije, sada kandidatkinja za generalnog sekretara UN, znatno uvećala svoju imovinu za četiri godine, kao i drugi čelnici nekadašnje vlasti

ZAGREB - Vesna Pusić (62), donedavna potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih poslova, uvećala je tokom četvorogodišnjeg mandata svoju imovinu za neverovatnih 901.000 evra (6,9 miliona kuna).Te podatke juče je objavio hrvatski Jutarnji list, ističući da Pusićeva nije jedina ministarka iz takozvane Kukuriku koalicije koja je s položaja otišla s drastično debljim novčanikom i za samo četiri godine karijere u vrhu vlasti postala milionerka.Velike razlike Prema zasad dostupnim informacijama, Pusićeva je 2012, kad je Kancelariji za sukob interesa predala svoju imovinsku karticu, sa suprugom Jurgisom Onijunasom posedovala imovinu procenjenu na 640.000 evra (4,7 miliona kuna). To se do 2014. drastično promenilo, jer je početkom te godine vrednost njene imovine porasla na 1,5 miliona evra (11,6 miliona kuna). Kako je objašnjeno, reč je o povećanju nastalom, između ostalog, zbog nasledstva u iznosu od 900.000 američkih dolara, tj. 808.900 evra, koje su njenom suprugu pripale nakon smrti njegovog oca.

Osim toga, imovina predsednice Hrvatske narodne stranke (HNS) i njenog supruga povećala se i zbog dovršetka obnove jednog privrednog objekta u Sovinjaku koji je u staroj imovinskoj karti bio procenjen na nula kuna, a kasnije na dva miliona kuna (261.300 evra).Rok do kraja februaraMeđutim, kako Jutarnji naglašava, to je i dalje samo mali deo povećanja koje je otkriveno, a koje bi moglo biti i veće, pošto nekadašnji ministri imaju rok da do kraja februara predaju nove imovinske kartice i u njima jasno popišu svu imovinu kojom trenutno raspolažu. Podaci koji su sada dostupni javnosti pojavljivali su se u međuvremenu u Kancelariji za sukob interesa, ali veruje se da će biti još izmenjeni nakon 22. februara.Podsetimo, Pusićeva je jedna od ključnih političkih figura Hrvatske poslednjih godina, a nedavno je zvanično objavila kandidaturu za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

Izbori 2011.JEDAN OD LIDERA KUKURIKU KOALICIJEVesna Pusić je kao predsednica HNS bila s tom strankom deo Kukuriku koalicije - činile su je hrvatske političke partije koje su donele odluku o zajedničkom izlasku na izbore za poslanike za Hrvatski sabor 2011, s ciljem sastavljanja koalicijske vlade. Sastojala se od četiri političke stranke: SDP, HNS, IDS i HSU, a osnovana je 2010. Nadimak Kukuriku dobila je prema nazivu restorana u mestu Kastav, gde se prvi put objavilo njeno osnivanje 2009.

I oni su izašli sa mnogo debljim novčanikomSiniša Hajdaš DončićBIVŠI MINISTAR SAOBRAĆAJA117.758 evra povećana imovina za samo dve godine mandataIvan VrdoljakBIVŠI MINISTAR PRIVREDE117.500 evra povećana imovina za vreme mandata, plus stan u Osijeku od 94 kvadratna metraBoris Lalovac BIVŠI MINISTAR FINANSIJAZa 22.241 evro uvećao je za samo dve godine iznos svoje štednje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track