MISTERIJA REKE KOJA KLJUČA: Ko u nju upadne, živ se skuva, a meštani kažu da ima isceljujuće moći
Foto: Printscreen/ Youtube

Enigma za naučnike

MISTERIJA REKE KOJA KLJUČA: Ko u nju upadne, živ se skuva, a meštani kažu da ima isceljujuće moći

Planeta -

Geofizičar Adres Ruzo odlučio je da pronađe legendarnu reku u Peruu.

Ne samo da je pronašao nego je potvrdio da ona vri na neverovatnih 93, stepeni celzijusa.

"Osećam se kao da sam u sauni ili u rerni", napisao je Ruzo u svojoj novoj knjizi "Ključala reka: Avantura i otkriće u Amazonu" dok je sedeo na obali reke.

Temperature su nalik mnogima u prirodnim vulkanskim i nevuklanskim geotermalnim sistemima, ali je volumen vode u reci ono je što mnoge zbunjuje. Naime, s obzirom na činjenicu da nema snažnog izvora toplote, kao što bi bio aktivni vulkan, reka ne bi trebalo da ključa.

Ključala reka duga je 6,4 km i na nekim delovima je duboka do 1,8 metara, dok je široka do 24 metara na određenim mestima.

Ruzo je izmerio temperaturu od 85 stepeni celzijusa, a voda postaje opasna iznad 47 stepeni.

"Da sam umočio ruku u nju, u manje od pola sekunde imao bih opekotine trećeg stepena. Da sam pao u nju, lako je moguće da bih umro", napisao je Ruzo u knjizi.

Ruzo je tokom proučavanja našao životinje koje su očito pale u reku, a koje su bile skuvane, doslovno do kosti. S obzirom na to koliko je vruća voda, lokalno stanovništvo je koristi kako bi zakuvalo čaj.

Inače, ovo nije jedina ključala reka na svetu, ali su one obično povezane s aktivnim vulkanima ili magmatskih sistemima. Ova reka, udaljena skoro 650 km od najbližeg vulkana, predstavlja pak anomaliju, dok lokalno stanovništvo smatra da ima isceljujuće sposobnosti, pa se njena misteriozna energija koristi u tradicionalnoj medicini.

Niko ne zna zašto je reka tako vruća. Jedna od hipoteza jeste da je ona direktan rezultat jedne nezgode - koja se dogodila pri bušenju nafte - koja je zadesila španske osvajače pre nekoliko stotina godina. Ruzo, s druge strane, napominje da je njegova najverovatnija radna teorija ona koja kaže da se vruća geotermalna voda izliva iz pukotina u zemlji u kojima se zagreva temperatura i volumen reke.

(express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track