PUTIN POŠTEDEO TRAMPA BRUKE I SRAMOTE: Evo zašto nije aktiviran ruski sistem S-400 u Siriji

Rasvetljena misterija

PUTIN POŠTEDEO TRAMPA BRUKE I SRAMOTE: Evo zašto nije aktiviran ruski sistem S-400 u Siriji

Planeta -

LONDON - Vladimir Putin, predsednik Rusije, poštedeo je svog američkog kolegu Donalda Trampa velike blamaže jer je naredio da se se ne aktivira ruski sistem S-400 namenjen uništavanju ciljeva u vazduhu tokom američkog bombardovanja sirijske baze Šarijat!

Naime, prema teoriji koja ima sve veći broj pristalica na društvenim mrežama, Putin je ovom naredbom zapravo poštedeo Trampa jer bi ruski sistem s lakoćom uništio svih 59 raketa tipa "tomahavk", koje su ispaljene sa američkih razarača stacioniranih u Mediteranu.

Američka strana je obavestila Rusiju da će baza Šarijat na severoistoku Sirije biti meta napada pola sata ranije i ruska strana je imala dovoljno vremena da pripremi odbranu postrojenja. Sistem S-400 važi za ponos ruske armije i može da prati do 300 ciljeva u vazduhu (aviona i projektila).

Projektili ovog sistema imaju domet do 400 kilometara na visini od 30.000 metara. Rusi su sistem S-400 rasporedili u vazduhoplovnoj bazi Latakija pošto su turski avioni F-16 u novembru 2015. oborili ruski „suhoj 24“ pod izgovorom da je ušao u vazdušni prostor ove članice NATO.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track