MOGERINI: Opstanak EU neizvesniji su nego ikada pre
Foto: Reuters

MOGERINI: Opstanak EU neizvesniji su nego ikada pre

Planeta -

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini smatra da nova spoljnopolitička i bezbednosna strategija EU treba da nastavi sa kombinovanjem "meke" i "čvrste" moći Unije, uz jačanje međusobne solidarnosti članica i nastavak saradnje sa NATO.

Mogerinijeva je to napisala u članku objavljenom u nekoliko evropskih novina, među kojima je i ljubljansko "Delo", a koji prenosi Hina.

Šefica diplomatije EU i potpredsednica Evropske komisije navodi da "EU mora da se poveže i s novim akterima u svetu, jer nijedna članica sama ne može adekvatno da odgovori na nestabilnost i nove bezbednosne pretnje".

"U današnjem svetu punom izazova EU treba da razmišlja strateški, da ima zajedničku viziju i nastupa jedinstveno. Ostvarenje ciljeva zbog kojih je EU osnovana, pa i sam njen opstanak, neizvesniji su nego ikada pre, a našim građanima je više nego ikada potrebna jača EU", navela je Mogherini u vezi sa strateškim dokumentom koji je nedavno predložila evropskim institucijama i zemljama članicama Unije.

Ona je napisala da "u situaciji bezbednosnih izazova u EU i njenom okruženju kao i Bregzita, Evropljani moraju ponovo da promisle kako njihova integracija funkcioniše".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track