MOLDAVIJA PRED EKONOMSKIM KOLAPSOM: Rumunija nudi kredit, ali pod ozbiljnim uslovima
Foto: Rojters

Nisu naivni

MOLDAVIJA PRED EKONOMSKIM KOLAPSOM: Rumunija nudi kredit, ali pod ozbiljnim uslovima

Planeta -
Rumunske vlasti su ponudile danas Moldaviji hitnu ekonomsku pomoć i kredit od 60 miliona evra, kako bi se sprečio ekonomski kolaps ove bivše članice Sovjetskog saveza i pružila podrška njenom proevropskom kursu.

Rumunski premijer Dačijan Čiološ je, međutim, postavio Moldaviji niz uslova za dobijanje ovih sredstava, među kojima su reformisanje pravosudnog sistema, pokretanje borbe protiv korupcije, potpisivanje nacrta ugovora o zajmu sa Međunarodnim monetarnim fondom i postavljanje novog guvernera centralne banke, navodi američka agencija.

"Rumunija je evidentno na strani Moldavije. Želimo da vas podržimo na vašem putu ka Evropi i uvereni smo da ćemo zajedno pronaći najbolji način za ostvarivanje toga", izjavio je rumunski predsednik Klaus Johanis, koji se danas u Bukureštu sastao sa moldavskim premijerom Pavelom Filipom.

Ponuda Rumunije dolazi u trenutku kada se Moldavija nalazi na ivici ekonomskog kolapsa, nakon što je iz tri moldavske banke nestalo preko milijardu dolara, što je osmina godišnjeg bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Moldavske vlasti su morale da "priskoče" i da popune nastale rupe, zbog čega je na kraju država ostala bez finansijskih sredstava. Stručnjaci tvrde da bi se bez spoljne pomoći, Moldavija uskoro mogla naći u situaciji da ne može da isplati plate i penzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track