MOSKOVISI: Dogovor s Grčkom još moguć, čekamo njene predloge
Foto: Reuters

Tračak nade

MOSKOVISI: Dogovor s Grčkom još moguć, čekamo njene predloge

Planeta -
Ministri finansija evrozone održavaju telefonsku konferenciju u očekivanju grčkog plana, Aleksis Cipras dolazi pred Evropski parlament

BRISEL - Dogovor sa Grčkom je moguć, ali je na vladi u Atini da ostalim članicama evrozone dostavi kredibilne predloge, izjavio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

"Smatram da rešenje mora biti pronađeno do nedelje i verujem da je to moguće. Loptica je sada očigledno u dvorištu grčkih vlasti", rekao je Moskovisi za francusku televizijsku stanicu Frans 2, a prenosi agencija Frans pres. On je otkrio da grčki predlog reformi nije stigao u toku noći, kao i da se jutros održava telefonska konferencija ministara finansija evrozone, prenosi britanski list Gardijan.

"Siguran sam da su predlozi na putu. Postoji hitnost u pogledu rešavanja situacije u Grčkoj. Čekamo na predloge i konkretne reforme. Mesto Grčke je u evrozoni. Vrata Evropske komisije ostaju otvorena", poručio je Moskovisi.

Grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se danas Evropskom parlamentu, dan pošto su šefovi država i vlada evrozone postavili Grčkoj ultimatum da za tri dana predloži sveobuhvatni plan reformi za izlazak zemlje iz krize.

Grci su pre tri dana na referendumu odbacili program štednje koji su im poverioci nametnuli kao uslov za dobijanje pomoći. Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog "grekzit", navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track