MOSKVA O ATENTATU NA KARLOVA: Napad na ruskog ambasadora u Ankari je teroristički čin!
Foto: Printscreen Twitt

Zvanično

MOSKVA O ATENTATU NA KARLOVA: Napad na ruskog ambasadora u Ankari je teroristički čin!

Planeta -

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da oružani napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja "teroristički čin" i najavilo da će već danas to pitanje izneti u Savetu bezbednosti UN.

"Danas je u Ankari, kao rezultat napada, ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov zadobio povrede od kojih je preminuo. To što se dogodilo nazivamo terorističkim aktom", rekla je u televizijskoj izjavi portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, prenosi AFP.

Zaharova je dodala da će to pitanje biti pokrenuto danas sa članicama Saveta bezbednosti UN, navodi Tas s.

"Nema mesta terorizmu i mi ćemo se odlučno boriti protiv toga", istakla je ona.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov upucan je danas dok je držao govor na otvaranju izložbe fotografija "Rusija očima Turaka" u poznatoj galeriji u Ankari. Ubrzo nakon napada je podlegao posledicama ranjavanja, a u napadu su ranjene još tri osobe, od kojih nijedna nije ruski državljanin, navodi ruska agencija.

Napad je izveo policajac koji je radio u Ankari, a koji je ubijen nakon što je ispalio najmanje osam metaka.

Sputnjik ukazuje da je do napada došlo samo dan pre najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua Moskvi, gde bi sa svojim ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji.

Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Alepu, iako Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u evakuaciji građana iz tog sirijskog grada, navodi AFP.

Rojters ocenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika "prelivanja" sirijskog sukoba u Tursku, podsećajući da su odnosi između Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju oprečne strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track