MOSKVA OBNAVLJA MEMORIJU ZAPADA: Evo ko je izneo HEMIJSKO ORUŽJE iz Sirije
Foto: AP

Selektivno pamćenje

MOSKVA OBNAVLJA MEMORIJU ZAPADA: Evo ko je izneo HEMIJSKO ORUŽJE iz Sirije

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je da je sve hemijsko oružje izneto iz Sirije sredinom 2014. godine uz pomoć SAD.

Rusija smatra da su neosnovane izjave zamenika predsednika SAD Majka Pensa da Moskva i Damask navodno nisu ispunile obaveze da unište sirijski nuklearni arsenal, saopštilo je Ministarstvo.

Pens nema osnova da kaže da sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja iz 2013. nije uspeo. Komentarišući izveštaje o napadu smrtonosnim hemijskim oružjem ove nedelje u provinciji Idlib, Pens je okrivio "neuspeh prethodne administracije da… pozove Rusiju i Siriju na odgovornost zbog obećanja da će uništiti hemijsko oružje".

"U ovom slučaju, suočavamo se ne samo neodgovornošću, već i sa nedostatkom znanja o tom pitanju. Nova američka administracija je tek nedavno počela da preispituje svoju politiku. Kada to bude gotovo, procene koje budemo ćuli od zvaničnika će, nadamo se, postati preciznije. Nema osnova za tvrdnje da rusko-američki sporazum iz 2013. nije uspeo", rekao je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Ministarstvo je saopštilo da je rusko-američka saradnja po ovom pitanju bila u celini i prilično uspešna. Rusija se nada da će SAD podržati predloge Moskve na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o hemijskom napadu u Idlibu.

"O Siriji će se, naravno, raspravljati, ali do tada se nadam da ćemo naći obostrano prihvatljivo rešenje u Savetu bezbednosti UN. Mi smo dali svoje predloge", rekao je Uljanov odgovarajući na pitanje da li će incident sa hemijskim oružjem u Idlibu biti centralna tema sastanka Lavrova i Tilersona.

Moskva je saopštila da je prerano optužiti sirijske vlasti da su koristile hemijsko oružje u Idlibu i dodala da Rusija insistira na sprovođenju pune istrage po tom pitanju.

Sirijske vlasti su se 2013. godine složile da predaju svoje zalihe hemijskog oružja međunarodnoj komisiji kako bi bilo uništeno i kako bi sprečile da oružje padne u ruke ekstremista u toj zemlji.

Sirijska opozicija tvrdi da su snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu koristile hemijski gas protiv ljudi u severozapadnoj provinciji Idlibu, a da je u napadu ubijeno skoro 80 i ranjeno 200 osoba.

Asad tvrdi da njegova vojska nema hemijsko oružje, nakon što je 2013. dogovoreno da ono bude uništeno. On je takođe odbacio tvrdnje da je koristio hemijska sredstva protiv sopstvenog naroda.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track