MOSKVA: Raketni sistem SAD neće proći bez posledice VAŠINGTON: NATO da održi čvrst stav prema Rusiji
Foto: Profimedia, Beta AP 18 Januar 2016

MOSKVA: Raketni sistem SAD neće proći bez posledice VAŠINGTON: NATO da održi čvrst stav prema Rusiji

Planeta -

Rusija je upozorila da će američko postavljanje naprednog raketnog sistema u Južnoj Koreji imati "nepopravljive posledice".

"SAD, uz podršku njihovih partnera, nastavljaju da jačaju potencijal azijsko-pacifičkog odbrambenog sistema, koji podriva uspostavljenu stratešku ravnotežu u regionu i šire", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je AFP.

Ove akcije "na najnegativniji način utiču na stratešku stabilnost", saopštilo je rusko ministarstvo povodom najava SAD i Južne Koreje da će postaviti raketni sistem zbog severnokorejskih pretnji.

Kina je prethodno saopštila da će američki sistem "ozbiljno naškoditi strateškim bezbednosnim interesima zemalja u regionu". SAD su u četvrtak pozvale Severnu Koreju da se uzdrži od saopštenja i akcija koje podižu tenzije u regionu. SAD su tako odgovorile na upozorenje Severne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je Vašington uveo sankcije protiv severnokorejskog lidera Kim Džong Una.S druge strane američki predsednik Barak Obama pozvao je NATO da ostane pri črvstom stavu prema Rusiji, terorizmu i drugim izazovima.

On je dodao da čvrst stav treba zadžati čak i u trenutku kada, kako je naglasio, "ključni član" Velika Britanija napušta Evropu.

U kolumni, koja je danas objavljena u Fajnenšnal Tajmsu, Obama je istakao da američki i evropski narod "moraju da objedine političku volju i konkretno se obavežu na afirmisanje evropske saradnje", preneo je AP.

Obama je za Fajnenšnal Tajms istakao da je uveren da će Velika Britanija i Evropska unija uspeti da uspostave nove odnose i dogovore se oko tranzicije nakon što su britanski građani glasali na referendumu za izlazak iz tog bloka.

"Koliko god teško bilo, uveren sam da će Velika Britanija i EU moći da se dogovore oko mirne tranzicije ka novim odnosima, jer sve naše zemlje ostaju usredsređene na obezbeđivanje finansijske stabilnosti i rasta svetske ekonomije", naveo je Obama u komentaru za Fajnenšnal Tajms, prvog dana samita NATO u Varšavi.

Kako je rekao, uveren je da će se nastaviti specijalni odnosi Britanije i SAD.

"Ne sumnjam da će Velika Britanija ostati jedna od najsposobnijih članica NATO", rekao je Obama, prenosi Rojters.

Inače, u Varšavi danas počinje samit NATO, na kome će lideri 28 zemalja članica razgovarati o globalnim bezbednosnim pretnjama, od Avganistana i Islamske države do Ukrajine, a samitu će, pored ostalih, prisustvovati Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne bezbednosne teme - kontinuirana podrška avganistanskim snagama odbrane, borba protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO-a i predupređivanje "ruske agresije" na istočnim granicama Alijanse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track