STRAŠNO MOZAK OPERACIJE PARIZ DAO EKSKLUZIVNI INTERVJU: Policija je znala ko sam, ali su me pustili!
Foto: Rojters

Zašto je belgijska policija pustila monstruma na slobodu

STRAŠNO MOZAK OPERACIJE PARIZ DAO EKSKLUZIVNI INTERVJU: Policija je znala ko sam, ali su me pustili!

Planeta -
Abdelhamid Abaud, 27-godišnji belgijski državljanin je čovek za koga se veruje da stoji iza orkestriranih terorističkih napada u Parizu, u februaru ove godine dao je intervju za “Dabik”, propagandni magazin Islamske države

U intervjuu na tri strane u sedmom broju časopisa, koji je po izgledu moderna mesečna publikacija, Abaud čije ratno ime je Abu Omar el Baljiki je otkrio kako je uspeo da pobegne iz Belgije u Siriju, uprkos tome što je bio na radaru obaveštajnih službi zbog sumnji da planira zaveru, najverovatnije teroristički napad izveden u petak u Parizu.

Abaud je u rat u Siriji otišao u januaru 2014. godine, a u intervjuu otkrio kako je se, sa dvojicom saputnika, vratio u Belgiju, sa ciljem da "teroriše krstaše koji vode rat protiv muslimana".

“Kao što znate, Belgija je član krstaške koalicije koja napada muslimane Iraka i Šama(Levanta),"rekao je Abaud.

On je ispričao da su mu bili potrebni meseci da ponovo uđe u Evropu, ali kada je konačno ušao, u belgijskom gradiću Vervijeu su dobili su sigurnu kuću i oružje “dok su planirali da izvrše operacije protiv krstaša”

On je rekao da je ranije bio zatvoren, zbog čega je bio poznat belgijskim vlastima. Ali tražen čovek je ponovo postao posle racije vlasti na sigurnu kuću, u januaru ove godine, kada je došlo 10-minutne bitke sa 150 vojnika i smrti njegova dva saradnika. U jednom trenutku, obaveštajne službe su nabavile njegovu sliku, zbog koje ga kasnije jedan policajac bio zaustavio. Abaud kaže da je i sam bio šokiran kada je izbegao hapšenje.

"Jedan brat nas je snimao pre bitke ali se njegova kamera izgubila, a kasnije je bila prodata nekom zapadnom novinaru. Iznenada sam u svim medijima video svoju sliku, ali je Alah zaslepeo nevernike. Jedan oficir me je zaustavio i zagledao me da bi uporedio da li sam ja na slici. Ali me je pustio, jer nije video sličnost! To je ništa drugo nego poklon od Alaha ", rekao je Abaud.

Ovo mu je omogućilo da ostane još neko vreme u Belgiji i nastavi planiranje napada, dok su, kako je rekao, vlasti jurili pogrešne osumnjičene.

"Posle napada na sigurnu kuću, shvatili su da sam ja bio sa braćom i da smo zajedno planirali operacije. Da bi me zatvorili okupili su se obaveštajaci iz celog sveta - iz Evrope i Amerike. Hapsili su muslimane u Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, ali hvala Bogu, svi uhapšeni nisu bili povezani sa našim planovima! Alah je oslobodio sve muslimane iz krstaških zatvora ", rekao je on u intervjuu.

"Iako su me svuda tražili, mogao sam da pobegnem. Sve to dokazuje da muslimani ne treba da se plaše naduvane slike zapadnih obaveštajnih službi. Moje i me i slika su bili svuda, ali sam ja mogao da ostanem u njihovoj zemlji, planiram operacije i kasnije odem kada je bilo neophodno”, dodao je Abaud.

Abaud je Belgijanac iz briselske opštine Molenbek, poznate kao “prestonica džihada u Evropi” i jedan od glavnih egzekutora Islamske države. Rođeni otac ga je prijavio policiji, posle čega je osuđen u Belgiji na 20 godina zatvora, u odsustvu..

On je u Siriju odveo i svoj 14-godišnjeg brata, a njegova sestra je rekla da je u jesen 2014. dobila obaveštenje da je on postao “mučenik” odnosno da je poginuo. Pretpostavlja se da je to urađeno da bi mu se zavarao trag. Abdulhamed Abaud se inače povezuje sa regrutacijomo islamista i nizom terorističkih napada, uključujući i napad u francuskom vozu u leto ove godine.

(The Guardian/Bussines Insider- priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track