Načelnik italijanskog vazduhoplovstva: NATO je opsednut Rusijom, zbog toga i gubi snagu
Foto: Pixabay

RASIPAJU ENERGIJU

Načelnik italijanskog vazduhoplovstva: NATO je opsednut Rusijom, zbog toga i gubi snagu

Planeta -

NATO bi morao da preformuliše svoju politiku oko trostrukog izazova koji predstavljaju migracija, terorizam i sajber bezbednost, umesto što se bavi izmišljenom pretnjom Rusije, smatra jedan od najistaknutijih italijanskih oficira

Prošle nedelje NATO je objavio dokument kojim se sajber napadi klasifikuju kao čin agresije, odnosno kao opotencijalni akt rata. Odluka je, čini se, slabo promišljena i predstavlja, prema mišljenju jednog od najistaknutijih italijanskih oficira, još jedan primer američke opsesije Rusijom, piše Newsweek.rs.General Leonardo Trikariko, bivši NATO komandant i načelnik štaba italijanskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je za Euronews da je NATO fokusiran na svog "tradicionalnog neprijatelja" Rusiju, umesto na direktne pretnje po svoje članice.

Prema Trikarikovom mišljenju, NATO bi morao da preformuliše svoju politiku oko trostrukog izazova koji predstavljaju migracija, terorizam i sajber bezbednost. Odbrambena strategija, smatra italijanski general, morala bi da se bavi ovim problemima na širem području, a ne da se nepotrebno skrene pažnja na istočnu granicu alijanse.NATO politiku prema Rusiji Trikariko je definisao kao "recikliranje stare logike" u čijoj je srži ideja da je sukob istoka i zapada glavna misija NATO.Ono što Trikariko ističe kao jedan od najvećih problema jeste preveliki uticaj SAD na alijansu i činjenica da, kako kaže "kada slušate Stoltenberga, čujete Obamu".

"Situacija sve više ubrzava u tom pravcu, do te mere da je uticaj Vašingtona na NATO dostigao neprihvatljive razmere".Trikariko smatra da je NATO izgubio pravu snagu i da više nije u stanju da se izbori sa opasnostima sa kojima se suočavaju zemlje članice."NATO uopšte ne razmišlja o novoj filozofiji maksimalizacije borbenih sposobnosti. Umesto toga, alijansa ekshumira stare scenarije simetričnog sukoba", zaključio je Trikariko.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Mnogo pre lekova: Ovo su prirodni antibiotici koje su koristili naši preci (FOTO)Znate li šta je klepsidra? Evo kako se merilo vreme pre otkrića sata (FOTO)Kuda dalje: Demokratija je omanula, ali vreme je da se zaboravi i na "Velike vođe"Klimatska katastrofa: Ove svetske znamenitosti će u narednom periodu progutati more (FOTO)Zemlja dobila "novi Mesec": Otkriven asteroid koji kruži oko naše planete i Sunca (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track