NAJČUDNIJI HOBIJI SVETSKIH NAUČNIKA I BIZNISMENA: Oduševićete se šta je najviše voleo Nikola Tesla
Foto: Profimedia

NAJČUDNIJI HOBIJI SVETSKIH NAUČNIKA I BIZNISMENA: Oduševićete se šta je najviše voleo Nikola Tesla

Planeta -

Neki od najpoznatijih svetskih pronalazača i biznismena imali su, blago rečeno, čudne hobije.

Za neke od njih izdvajali su milione, a neki su bili krajnje jednostavni i svakodnevni.1. Elon Musk

Osnivač "Tesla Motorsa" skuplja Džejms Bond suvenire. Poseduje Lotus Esprit, auto iz poznatog Bondovog filma iz 1977. godine "Špijun koji me voleo", za kog tvrdi da pokušava da ga pretvori u auto-podmornicu kakva se pojavila u filmu.

Elon Musk, Foto Reuters
Elon Musk, Foto Reuters

2. Voren Bafet

Poznati američki investitor i industrijalac podučava i naveliko ističe vrline ukulelea. Nekoliko njegovih instrumenata postali su kolekcionarski primeri, a jedan instrument sa Bafetovim potpisom prodat je za više od 11.000 dolara.

Voren Bafet, Foto AP
Voren Bafet, Foto AP

3. Tomas Edison

Poznati pronalazač bio je ljubitelj brzih dijeta ili, kako ih je njegova žena prozvala, pravilnim načinom ishrane. U jednom trenutku jedina tečnost koju je Edison konzumirao je bilo mleko, kog je pio svaka tri sata.

4. Henri Ford

Automobilski magnat skupljao je i restauriraro istorijske građevine u nadi da će transformisati gradove Sudburi, Masačusets i Grinfild Vilidž u Mičigenu u turističke atrakcije koje bi slavile rane dane SAD-a.

5. Bil Gejts

Možda bi pomislili da će "Majkrosoftov" osnivač biti zaljubljenik samo u onlajn stvari, ali on skuplja retke knjige. Gejts je čak platio 30.8 miliona dolara za jedan rukopis "Kodeks Lejčester", koji sadrži eseje Leonarda da Vinčija.

6. Volt Dizni

Nikog ko je posetio "Diznilend" neće začuditi podatak da je Volt Dizni bio veliki ljubitelj modela železnica. Uz one koji se nalaze u njegovim parkovima, Dizni je imao i veliki model voza kojeg je postavio u svojoj kancelariji, kao i minijaturni voz na paru u svom vrtu.

7. Bob Parsons

Osnivač "Go dedi" korporacije lovac je velikih apetita pa je 2011. godine u javnost procurio video na kom se vidi kako ubija slona, zbog čega je primio brojne kritike. Pokušao je da se izvuče koristeći izgovor da je bila reč o humanom činu, ali mu ljudi nisu poverovali, prenosi Inc.com.

8. Nikola Tesla

Izumitelj radija, robotike i višefaznog sistem naizmenične struje bio je ljubitelj golubova. Hranio je divlje golubove sa prozora svoje spavaće sobu, a kad je postao previše iznemogao da to sam čini, unajmio je nekog da to čini umesto njega.

9. Tomas J. Votson

Osnivač IBM-a bio je veliki ljubitelj izviđača. Voleo je da se oblači u svoju, po meri izrađenu izviđačku uniformu i sedi oko logorske vatre sa drugim izviđačima. 10. Mark Zakerberg

Zakerber lovi i jede svoju hranu. Njegove dosadašnje lovine uključuju jastoge, piliće, svinje i bar jednu kozu. Naravno, o svakom svom lovu piše na FB.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track