Najmisterioznija knjiga će uskoro biti dostupna javnosti (FOTO)
Foto: Vikipedija

Vojničev rukopis

Najmisterioznija knjiga će uskoro biti dostupna javnosti (FOTO)

Planeta -

Vojničeva knjiga, nazvan po poljskom antikvaru, je knjiga čija šifra do dan danas nije provaljena

Jedna od najenigmatičnijih knjiga na svetu reprodukovaće će se u Španiji, a radi se o rukopisu Vojnič, napisanom na srednjovekovnom pergamentu na jeziku koji ni najveći kriptografi sveta nikada nisu uspeli da dešifruju.

Stotine istraživača provele su život pokušavajući protumačiti tu misterioznu knjigu sa stranicama ispisanima elegantnim rukopisom, s ilustracijama čudnih biljaka i crtežima golih žena. Delo načeto vremenom izlazi tek retko iz sefa biblioteke Bejneke univerziteta Jejl u SAD. Ali, mala izdavačka kuća sa sedištem na severu Španije Siloe konačno je nakon desetogodišnjeg napora dobila dozvolu za reprodukciju i štampu od gotovo hiljadu primeraka, na veliko veselje direktora izdavačke kuće.

Dodirnuti Vojniča je stvarno nešto posebno, rekao je Huan Hoze Garsia na zadnjem spratu muzeja knjiga gde je sedište izdavačke kuće, nekoliko ulica od čuvene gotske katedrale u Burgosu, na severu Španije. Specijalizovan u objavljivanju faksimila, vrlo vernih reprodukcija starih rukopisa, Siloe je kupio prava reprodukcije za nepoznat iznos kako bi objavio 898 replika. Namerava izdati toliko verne faksimile manuskripta Vojnič da će se vidjeti mrlje, rupe i poderotine koje je doživio stari pergament.

Siloe namerava prodati svaku reprodukciju za sedam do osam hiljada evra i tvrdi da je gotovo 300 kupaca već rezervisalo primerak. Rejmond Klemens, konzervator biblioteke , objašnjava da je Jejlč odlučio prepustiti prava na reprodukciju dela 'jer ga je jako velik broj osoba želio konsultovati'. Ako dopustimo da se manuskriptom rukuje toliko često, to će ga uništiti. Brojne su teorije o tajanstvenom autoru tog rukopisa čije ime potiče od osobe koja ga je otkrila, poljskog antikvara Vilfrida Vojniča, oko 1912. u Italiji. Kad je rukopis podvrgnut datiranju 2009. otkriveno je da je nastao između 1404. i 1438. godine. Biblioteka svakog meseca prima hiljade mejlova osoba koje misle da su otkrile misteriju 'koda' korištena pri pisanju dela. Siloe namerava da utroši 18 meseci za proizvodnju prvog faksimila rukopisa od 200 stranica, jedva nešto većeg od džepne knjige. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Grad beznađa: Mladi u ovom kanadskom gradu sve češće pomišljaju na samoubistvo ​Psihodelični enterijer: Ovaj tim je podigao farbanje na viši nivo (VIDEO)Domišljati kumovi: Evo kako su društvene mreže dobile imenaTrgovina nikada ne prestaje: Ova interaktivna mapa prikazuje kretanje svih teretnih brodova na svetu (MAPA)​Lice prelepe Egipćanke rekonstruisano na osnovu 2.000 godina stare mumije (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track