NAJNEVEROVATNIJE ČINJENICE IZ AFERE PANAMA: Isplivali novi detalji skandala koji trese svet
Foto: Youtube/Printscreen

Otkrivanje istine

NAJNEVEROVATNIJE ČINJENICE IZ AFERE PANAMA: Isplivali novi detalji skandala koji trese svet

Planeta -
Afera "Panama", koja trenutno drma planetu i u kojoj se spominju 72. sadašnja i bivša šefa država, diktatora i drugih moćnih klijenata tajanstvene panamske advokatskoj firme Mosak Fonseka, ima i nekoliko veoma zanimljivih i zbunjujućih detalja.

Neke od činjenica koje su šokirale javnost širom sveta su sledeće:

1. Ukrajinski predsednik je istog dana kada je počeo sukob na Krimu, našao vremena da pošalje kopiju svog komunalnog računa firmi Mosak Fonseka jer im je trebao dokaz o njegovoj kućnoj adresi.2. Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugskon je bio suvlasnik ofšor kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima, a kasnije tvrdio da nije znao to kada je ušao u politiku. On je prebacio 50 odsto svog udela na svoju ženu osam meseci nakon ulaska u politiku 2009. godine.

3. Najmanje 33 ljudi i kompanija su na crnoj listi SAD-a i drugih vlada zbog dokaza o zloupotrebama prema klijentima. Radi se o ljudima koji posluju sa narko kartelima, Severnom Korejom, Iranom, Hezbolahom, terorističkim organizacijama i kompanijama koje nabavljaju gorivo za sirijske avione koji navodno ubijaju civile.

4. Najbolji prijatelj i poverenik Vladimira Putina Sergej Roldugin, koji se pominje u čitavoj priči, nije lagao kada je tvrdio da nije milioner. Violončelista je pre dve godine izjavio Njujork Tajmsu: "Ja nisam biznismen, nemam milione" - i zahvaljujući Mosak Fonseka, pokazalo se da nije lagao. Dokumenti otkrivaju trag novca većeg od 2 milijarde dolara čiji trag vodi ka u Putinu preko prijatelja i saradnika.

5. Mosak Fonseka štiti svoje klijente tako agresivno da je u Nevadi uništila sve papire i elektronske evidencije kako bi se zaštitila od pravnih radnji. Praćenjem novca pokazalo se da je u Nevadi, jednoj od najčešćih utočišta koje je firma koristila, Mosak Monseka uklonio sve zapise iz kancelarije u Las Vegasu i da su telefoni i podaci na računarima izbrisani kako bi se zaštili od akcija američkog okružnog suda.

6. Mnogi javni borci protiv korupcije, uključujući rođaka kineskog lider Si Đinpinga i pokojnog oca britanskog premijera Dejvida Kamerona, koristili su usluge Mosak Fonseka za pravljenje fiktivnih kompanija. Petro Porošenko i islandski premijer takođe su se kandidovali na "krilima" borbe protiv korupcije.7. 140 političara i javnih službenika širom sveta su imenovani u ovoj aferi. Radi se o rođacima i saradnicima bliskoistočnih lidera, uključujući Muamera Gadafija, Bašara Al Asada i Hosnija Mubaraka, kao i zvaničnika iz Pakistana, Kine, Azerbejdžana. U Velikoj Britaniji, svi oni koji su imenovani su povezani sa Konzervativnom strankom.

8. Mosak Fonseka umešan u neverovatno eksploatišujuće poslovne aranžmane u Africi. Firma je bila uključena u prevaru sa osiguranjima od 60 miliona dolara, koji je ostavio udovice i siročad rudara iz Južne Afrike bez osiguranja. Povezani su sa trgovinom dijamantima i nekoliko saradnika i članova porodice afričkih despota, uključujući i udovicu bivšeg diktatora Gvineje Mamadi Ture.

9. Javne ličnosti poput Lionela Mesija i Džeki Čena, takođe, su bili klijenti. Čen je koristio usluge firme za upravljanje sa šest kompanija, a jedna od kompanija za koju se zna da je pripadala Mesiju, osnovana je od strane Mosak Fonseke.

(i100)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja