NAJNOVIJI UDAR NA SLOBODU GOVORA: U sklopu Erdoganove čistke uhapšen direktor opozicionih novina
Foto: AP

Nastavlja se odmazda

NAJNOVIJI UDAR NA SLOBODU GOVORA: U sklopu Erdoganove čistke uhapšen direktor opozicionih novina

Planeta -

Turska policija privela je direktora opozicionog dnevnog lista Džumhuriet na istanbulskom aerodromu, manje od nedelju dana posle službenog hapšenja devet urednika i novinara, objavio je list.

Pravosudne vlasti odredile su pritvor za glavnog urednika i pomoćnike u vreme suđenja na kome su optuženi da su podržali pokušaj državnog udara 15. jula.

Erdoganove čistke

Direktor Akin Atalaj priveden je na aerodromu Ataturk po povratku iz Nemačke pošto je za njim raspisan nalog za hapšenje.

Odkako su vlasti sprečile državni udar u julu, više od 110.000 sudija, nastavnika, policajaca i službenika suspendovano je ili otpušteno, a 36.000 osoba uhapšeno je u velikim čistkama koje je pokrenuo predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Kritičari optužuju tursku vladu da želi da uguši svaki glas opozicije.

Zakon o vanrednom stanju

Prema zakonu o vanrednom stanju koji je vlada proglasila posle pokušaja državnog udara, policija može da osumnjičenike drži 30 dana u pritvoru, a zatim sud mora da odluči hoće li okrivljeni suđenje pratiti u zatvoru ili na slobodi.

Turska je ugasila više od 130 medija od jula, a Zapad je izrazio zabrinutost zbog gušenja medijskih sloboda.

Prethodni urednik ovih dnevnih novina Džan Dundar, uhapšen je prethodne godine pod optužbom da je objavio državne tajne o tome da Turska pomaže sirijskim pobunjenicima. Pošto je bio pušten iz zatvora napustio je domovinu kako bi izbegao hapšenje.

(Net.hr(

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track