NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Evo da li je Papa Jovana zaista postojala
Foto: Youtube Printscreen

Sveti skandal

NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Evo da li je Papa Jovana zaista postojala

Planeta -

Priča o Papa Jovani preživela je vekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne veruju da je zaista postojala, postoje oni koji će legendu zauvek smatrati verodostojnom

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem veku, postojala je priča o jednom koji je u stvari bio prerušena žena. Ova legenda o takovanoj "Papa Jovani" preživela je do današnjih dana, piše Newsweek.rs.Ko je bila Papa Jovana i da li je zaista postojala?Najraniji pisani izvor o Papa Jovani predstavlja spis "Chronica universalis Mettensis", nastao u trinaestom veku. Prema podacima koje iznosi autor, sveštenik dominikanskog reda, postojao je neimenovani papa koji nije zapisan na spisku poglavara crkve jer je u stvari bio žena.

Đovani Bokačo: Porođaj Papa Jovane, Foto: Wikipedia
Đovani Bokačo: Porođaj Papa Jovane, Foto: Wikipedia

Iako hroničar piše kako su izuzetna pamet i talenti omogućili ovoj ženi da sedne u Svetu stolicu, on se ne suzdržava da doda i kletvu: "Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: "O Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape".Priču o Papa Jovani sledeći je pokupio dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svom rukopisu "Chronica minor" prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon prenosi verziju događaja prema kojoj se Papa Jovana javno porodila, čime je zapravo otkriven njen pravi identitet, odnosno pol.Kao kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je gnevna masa kamenovala.

Martin fon Tropau: Papa Jovana, Foto: Wikipedia
Martin fon Tropau: Papa Jovana, Foto: Wikipedia

Najpoznatija verzija priče, međutim, potiče iz dela "Chronicon pontificum et imperatorum (Hronika papa i careva)", koje je napiseo sveštenik dominikanskog reda Martinus Polonus.Usled prestuža i kredibiliteta koji je imao u Vatikanu, Martinusovo delo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svedočanstava o Papa Jovani, Martinus je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji pominje ime Papa Jovana.Osim što ju je imenovao, Martinus navodi i druge do tada nepoznate informacije. Prema priči, Papa Jovana je bila engleske nacionalnosti, rođena je u Majncu, a vladala je dve godine, sedam meseci i četiri dana.

Nepoznati autor: Papa Jovana, Foto: Wikipedia
Nepoznati autor: Papa Jovana, Foto: Wikipedia

Posle Martinusa, verzije priče o Papa Jovani postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se ima u vidu i nesigurnost koju izražavaju najraniji autori, najverovatnije je da je Papa Jovana jednostavno rimska urbana legenda.Ipak, tragovi njenog postojanja brojni su u umetnosti i arhitekturi. Mnogi su u Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u Bazilici Svetog Petra, pronašli Papa Jovanu. U svakom slučaju, priča o Papa Jovani preživela je vekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne veruju da je zaista postojala, postoje oni koji će priču zauvek smatrati verodostojnom. I jednih i drugih biće još veoma, veoma dugo, verovatno sve dok Vatikan ne odluči da otkrije pravu istinu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Neki novi Otpor: Newsweek predstavlja za šta se bori kraljevački Lokalni frontZemlja bezakonja: Ovo je novi svetski rasadnik terorista (FOTO)Istorija žena sokolara: Jedna priča o "slabijem" poluBogatiji svet, siromašniji čovek: Evo zašto vlada sve veća nejednakostPolitička teorija iza "Igre prestola": Evo gde bi se svrstali likovi iz Vesterosa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track