NALJUTILI RUSE I AMERIKANCE ISTOVREMENO: Izraelci poklonili Medvedevu dron, pa napravili problem
Foto: REUTERS 10 11 2016

Incident

NALJUTILI RUSE I AMERIKANCE ISTOVREMENO: Izraelci poklonili Medvedevu dron, pa napravili problem

Planeta -

Izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel poklonio je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu, prilikom nedavne posete Izraelu, bespilotni helikopter koji se koristi za poljoprivedna istraživanja, misleći očito da je to prigodan poklon, navode danas izraelski mediji.

Sada se međutim ispostavilo da bi Izrael zbog tog poklona mogao imati problema sa SAD jer je letelica možda razvijena uz pomoć američke tehnologije. Uz to i Moskva bi mogla da se naljuti jer je helikopter poklonjen Rusima bez pune opreme.

Kada je Medvedev obilazio vladin Volkani institut, ministar Ariel ga je pitao da li želi letelicu koja je izložena, a gost je odgovorio potvrdno, rekli su izvori bliski poseti. Ministar se tada obratio generalnom direktoru ministarstva koji je pristao da ostvari tu zamisao.

Izrael je imao razloga da lepo dočeka Mevedeva koji je prošle nedelje došao u trodnevnu posetu da potpiše niz sporazuma za pomoć ruskoj mlečnoj industriji izraelskom tehnologijom i uslugama izraelskih kompanija i pomenutog instituta. Ispostavilo se da bespilotna letelica pripada Volkani institutu, a ne ministarstvu i da je njena vrednost (51.900 dolara) 60 puta veća od sume koju zvaničnici vlade mogu da troše na zvanične poklone.

Kada su ruski gosti došli po helikopter morali su da čekaju da zaposleni u institutu dobiju dozvolu od nekog nemeinovanog zvaničnika da ga daju. Model drona koji je ruski premijer dobio kao poklon od izraelskog ministra poljoprivrede je dat bez operativnog sistema i daljinskog upravljača.

Očito je da su zaposleni odbili da daju i termalnu kameru koja prema procenama košta oko 26.000 dolara, a koju je institut postavio, piše izraelski list Harec. Rusi su već pitali za te delove i navodno upozorili da bi upravo potpisani sporazum o poljoprivredi vrednosti od 15 milijardi dolara mogao biti ugrožen.

U isto vreme moglo bi biti i problema ako se ispostavi da je letelica opremljena američkom tehnologijom, čiji izvoz u Rusiju nije dozvolilo izraelsko Ministarstvo odbrane. To je oprema koja ima dvostruku upotrebu, civilnu i vojnu, a ministarstvo mora da odobri izvoz.

Nakon šo su procurile vesti o poklonu, Ministarstvo poljoprivrede je kupilo institutu novi dron, na račun poreskih obveznika. Ministarstvo je navodno takođe pokušalo da umanji sumu za zvanične poklone koju je ministar premašio, ističući da će doprineti potpisanom sporazumu.

U prvoj fazi Rusija će investirati 1,3 milijarde dolara u probni projekat s izraelskim kompanijama. Volkani institut nije komentarisao izveštaje medija o poklonu, a nije reagovalo ni Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track