NAPAD NA CRKVU U FRANCUSKOJ: Ovo je drugi napadač koji je zaklao sveštenika
Foto: Printscreen Twitter

Od ranije poznat policiji, nosio čak i nanogicu

NAPAD NA CRKVU U FRANCUSKOJ: Ovo je drugi napadač koji je zaklao sveštenika

Planeta -

Devetnaestogodišnji Abdel-Malik Nabil Petitžan drugi je učesnik napada na crkvu na severu Francuske kada je ubijen sveštenik, utvrdili su istražitelji.

On je od ranije poznat policiji zbog sumnji da je povezan sa Islamskom državom. Prethodno je identifikovan 19-godišnji Adel Kermiš.

Abdel-Malik Nabil Petitžan je iz grada na istoku Francuske, u blizini granice s Nemačkom, navode agencije pozivajući se na pravosudne izvore. U junu je policija otvorila dosije Petitžanu zbog sumnje da je radikalizovan, a vlada navodi da takvih u zemlji ima oko 10.500.

Francuski tužilac je izjavio da je Kermiš bio poznat od ranije obaveštajnim službama i da je bio dva puta uhapšen u pokušaju da ode u Siriju.

On se nalazio u kućnom pritvoru, bio je nadzorom i morao je da nosi uređaj za eletronsko praćenje ("nanogicu"), naveo je tužilac Fransoa Molen.

Uređaj bi svakog prepodneva bio deaktiviran nekoliko sati svakog kako bi on mogao slobodno da se kreće, što se i poklapa sa vremenom napada.

Prema rečima tužioca, Kermiš je bio uhapšen u Nemačkoj 2015. godine kada je pokušao da se priključi ekstremistima u Siriji koristeći ličnu kartu svog brata.

Posle dva meseca uhapšen je u Turskoj koristeći dokumenta svog rođaka.

U napadu u crkvi u mestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini Ruana, dva muškarca naoružana noževima su u utorak lokalnom svešteniku prerezali vrat, a jednu osobu povredili, pre nego što ih je policija ubila.

Agencija takozvane Islamske države, Amak, objavila je saopštenje u kojem se kaže da su "vojnici" te terorističke organizacije izvršili napad u crkvi na severu Francuske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track