NAPADNUT AMERIČKI RAZARAČ U BLIZINI JEMENA: Drugi incident u protekla četiri dana
Foto: Reuters 12 Okt 2016

Provokacija

NAPADNUT AMERIČKI RAZARAČ U BLIZINI JEMENA: Drugi incident u protekla četiri dana

Planeta -

Razarač američke mornarice bio je danas meta neuspelog raketnog napada sa dela teritorije Jemena koji kontrolišu Huti pobunjenici, koji su u savezništvu sa Iranom, saopštili su američki saveznici.

To je drugi takav incident u protekla četiri dana, naveli su zvaničnici, prenosi Rojters.

Razarač USS Mejson, koji se nalazio u pratnji broda USS Pons severno od zaliva Bab al Mandab, uzvratio je na raketni napad, u kojem nije pogođen niti je pretrpeo bilo kakva oštećenja, naveli su neimenovani zvaničnici.

Pentagon je saopštio da će odgovoriti "u prikladnom trenutku i na prikladan način" nakon novog pokušaja raketnog napada na razarač američke mornarice sa teritorije Jemena.

Portparol Pentagona Piter Kuk kazao je da je razarač Mejson detektovao bar jednu raketu lansiranu iz pravca dela teritorije Jemena koji kontrolišu Huti pobunjenici u blizini mesta Al Hudajda, prenosi Rojters.

Pentagon je i juče upozorio da je onaj ko je ovog vikenda sa obale Jemena ispalio rakete na razarač američke mornarice i brodove u njegovoj pratnji, "učinio to na sopstvenu odgovornost".

"Svako ko pokrene akciju, otvori paljbu na američke brodove u međunarodnim vodama, uradio je to na svoju odgovornost", rekao je portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis na konferenciji za novinare, tonom koji ukazuje na pripreme za moguću odmazdu.

Jemenski Huti juče su demantovali optužbe da su izvršili raketni napad na američki razarač Mejson dok je prolazio pored obala Jemena u Crvenom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track