Narod pati, režim ne oseća: Evo zašto su sankcije Severnoj Koreji doživele neuspeh
Foto: Reuters

Lako je Kimu

Narod pati, režim ne oseća: Evo zašto su sankcije Severnoj Koreji doživele neuspeh

Planeta -

Iako us Ujedinjene nacije nedavno Severnoj Koreji uvele najteže sankcije do sada, režim je na međunarodni pritisak odgovorio uobičajeno - testiranjem balističkih projektila

1 / 4 Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države i drugi globalni igrači već godinama insistiraju na ekonomskim sankcijama kao sredstvu destabilizacije Severne Koreje, odnosno režima Kim Džong Una i njegovog nuklearnog programa. Da su sankcije uspele da nanesu ekonomsku štetu Severnoj Koreji i izoluju je iz globalnog finansijskog sistema, to niko ne sporim međutim, ono u čemu su sankcije u potpunosti podbacile jeste pokušaj da se promeni spoljnopolitički kurs kojim se zemlja kreće, piše Newsweek.rs.Iako su Ujedinjene nacije nedavno uvele najteže sankcije do sada, režim je na međunarodni pritisak odgovorio uobičajeno - testiranjem balističkih projektila.

Foto: Reuters, Testiranje balističkog projektila dugog dometa u Severnoj Koreji
Foto: Reuters, Testiranje balističkog projektila dugog dometa u Severnoj Koreji

Pristup luksuznim kućama, automobilima, hrani i tehnologiji dostupan je ovoj eliti koja čak može i da profitira od sankcija koristeći se suštinski ilegalnim radnjama kao što su pranje para, trgovina oružjem, falsifikovanje novca i dobara itd.Režim prkosi spoljnom pritisku i zbog toga što kontinuirana represija nad potencijalnom opozicijom veoma dobro funkcioniše. Ozbiljna kršenja ljudskih prava, stalno prisutna pretnja radnih logora i smrtnih kazni, kao i sveprisutnost državnih doušnika drže narod poslušnim i onemogućavaju koordinaciju bilo kakve ozbiljnije disidentske frakcije.

Foto: Reuters, Kim Džong Un
Foto: Reuters, Kim Džong Un

A da li sankcije mogu biti postavljene tako da naškode režimu?Pjongjang je još od 50-ih na udaru brojnih restriktivnih mera koje su napravile više štete, nego koristi. Pre svega, i onako loši uslovi za život samo su postali još gori. Zbog toga, otpor ljudi prema međunarodnoj zajednici postao je veći, a bilo kakve reforme koje su možda i mogle da se dogode, presečene su u korenu.

Takođe, sankcije usmerene na luksuzna dobra i tehnologije neophodne za razvoj nuklearnog programa nisu sprečile Pjongjang da ilegalnim kanalima dođe do zabranjenih dobara koje održavaju nuklearni potencijal zemlje.

Foto: Reuters, Kim Džong Un
Foto: Reuters, Kim Džong Un

Ekonomske sankcije zbog toga verovatno neće dovesti do promene režima i denuklearizacije Severne Koreje, a da bi iole uspele, potrebna je mnogo bolja koordinacija međunarodne zajednice, kako bi se sprečila upotreba ilegalnih kanala za zaobilaženje embarga. Tek onda se Severna Koreja može, bar delimično, držati pod kontrolom.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Brutalno efikasno: Evo zašto se biološko oružje koristi od najdavnijih vremenaKada belci postanu "ostali": Migracije i demografski šokovi će do 2050. potpuno promeniti svetZadovoljstvo i zločin: ​Ovo je 10 najpopularnijih destinacija za "seks turizam" (FOTO)Sila i diplomatija: Ovo je 5 najvažnijih političkih lekcija u poslednjih 20 godinaIzazov generacije: Evo kako će 2.5 miliona sirijskih izbeglica zauvek promeniti Tursku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track