NAŠLI SU JE MRTVU BEZ KAPI KRVI U TELU Ovo je 5 najmisterioznijih ubistava koja nikad nisu razrešena
Foto: Printscreen YT

Tajanstvene smrti

NAŠLI SU JE MRTVU BEZ KAPI KRVI U TELU Ovo je 5 najmisterioznijih ubistava koja nikad nisu razrešena

Planeta -

Priče o tajanstvenim smrtima Amelije Erhart ili Elizabet Šort, poznatije kao Crna Dalija, mnogima su poznate, ali postoji još misterioznih i bizarnih smrti u istoriji nekih do tada potpuno nepoznatih ljudi, koji su postali poznati upravo zbog okolnosti u kojima su umrli.

Postoji čak cela stranica na Vikipediji posvećena neobičnim smrtima raznih ljudi (među najbizarnijima je primer advokata iz 19. veka Klementa Valandingama koji se upucao dok je demonstrovao kako se ubila osoba u sudskom postupku).

Ovo je pet posebno zanimljivih slučajeva misterioznih smrti za koje niko još nije uspeo da sazna šta se dogodilo, a što više vremena prolazi čini se da su i manje šanse da se otkrije šta se zaista dogodilo.

1. Džordž Malori i Endju Ajrvin

Džordž Malori i Endrju "Sendi" Ajrvin su umrli pokušavali da se popnu na Maunt Everest 1924. godine, ali misterija je šta je uzrokovalo njihovu smrt. Dvojica penjača poslednji su put viđeni svega nekoliko jarda od vrha planine 9. juna, posle čega su nestali. Tek je 1999. godine pronađeno Malorijevo telo, a s obzirom na to da ne postoje svedoci, ne zna se da li su uspeli da se popnu na vrh.

Ajrvinovo telo nikad nije pronađeno.

2. Eloiz Vehrborn de Vagner-Bosket

Ostrvo Galapagos najpoznatije je po Čarlsu Darvinu, ali na njemu se 1934. odvijala prava drama. Eloiz, Austrijanka koja je sebe nazivala baronicom stigla je na ostrvo Floreana s trojicom muškaraca (dva ljubavnika i slugom) s ciljem izgradnje luksuznog odmarališta, ali taj plan nije dobro prošao kod onih koji su već živeli tamo.

Posle nekoliko meseci sukova, ona je nestala, zajedno s jednim od njenih ljubavnika. Njihova tela nikada nisu pronađena.

3. Leticija Nurisat Tureu

Godine 1937., Laeticija Nurisat Tureu, mlada Italijanka ukrcala se u vagon prve klase voza prema Parizu.

Kad je voz krenuo s stanice, sedela je sama. Minut kasnije, voz je stigao na sledeću stanicu, a šest putnika koji su ušli u vagon pronašli su je mrtvu, s nožem zabijenim u njen vrat. Umrla je pre dolaska u bolnicu, a policija nikada nije našla svedoke ubistva.

Tokom istrage otkriveno je da je ona bila doušnica privatne detektivske agencije, a veruje se da je njeno infiltriranje u desničarske ekstremističke grupe dovelo do njenog ubistva.

4. Vampir iz Atlasa

U jednom od najčudnijih ubistava u švedskoj istoriji, Lili Lindstrom, 32-godišnja seksualna radnica pronađena je mrtva 1932. godine u svom stanu u Atlasu, četvrti u Stokholmu. Poslednja osoba koja ju je videla živu bila je njena prijateljica i komšinica Minie Janson, koja je nazvala policiju pošto je nije ni čula ni videla nekoliko dana.

Lindstrom je bila pretučena do smrti, a policija je otkrila da joj je iz tela bila izvučena sva krv. Pošto su na loncima pronašli krv, a na mestu zločina slinu, zaključili su da joj je ubica izvukao krv s namerom da je popije. Zbog toga je dobio naziv Vampir iz Atlasa, ali nikada nije pronađen.

5. Kangrande dela Skala

Poznati italijanski plemić postao je vladar Verone tokom renesanse. Nažalost, nije dugo njome vladao. Ubrzo posle dolaska u grad 1329. razboleo se i umro, navodno zbog ispijanja zagađene vode.

Mnogi su pretpostavljali da je ubijen, a obdukcija sprovedena 2014. godine potvrdila je te sumnje. Prema rezultatima obdukcije, u njegovom telu pronađene su smrtonosne doze trave zubače.

Dakle, trebalo je samo 700 godina da se reši njegova smrt, ali ne i misterija ko ga je ubio.

(Bustle/ Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track