NATO SAT VREMENA BOMBARDOVAO BOLNICU U KUNDUZU: Gađali smo talibane, ovo je kolateralna šteta!
Foto: Printscreen/Youtube

Ima najmanje 16 mrtvih

NATO SAT VREMENA BOMBARDOVAO BOLNICU U KUNDUZU: Gađali smo talibane, ovo je kolateralna šteta!

Planeta -
U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca

KABUL - Tri člana osoblja Lekara bez granica su poginula, a 30 se vodi kao nestalo kada su noćas bombe pale na njihovu bolnicu u avganistanskom gradu Kunduzu, najverovatnije u akciji koju su izveli američki avioni. Poginulo je 9 članova lekarskog osoblja i 7 pacijenata.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima. Prema navodima NATO-a američki avioni izveli su noćas napade "protiv osoba koje prete snagama koalicije" i "moguće je da su izazvali kolateralnu štetu u lekarskom centru koji se nalazio u blizini".

Lekari bez granica saopštili su da je njihovo osoblje besomučno telefonom zvalo vojne zvaničnike NATO u Kabulu i Vašingtonu, tokom sat vremena koliko je trajalo bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu. Prva bomba pala je na bolnicu oko 2.10 ujutru, a osoblje je pozvalo zvaničnike NATO u Kabulu u 2.19, a vojne zvaničnike u Vašingtonu nekoliko minuta kasnije. Bombardovanje je nastavljeno do 3.13 časova.

NATO je naveo da se ispituje šta se desilo u napadima. Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija zbrinula 394 povređenih od ponedeljka i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Lekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz i zatim u kontraofanzivi na avganistanske bezbednosne snage. To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track