NATO REAGUJE: Rusija da se ponaša odgovorno i da u potpunosti poštuje vazdušni prostor
Foto: Youtube

Kriza u odnosima

NATO REAGUJE: Rusija da se ponaša odgovorno i da u potpunosti poštuje vazdušni prostor

Planeta -
Brisel - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da "preduzme sve neophodne mere" kako bi se izbeglo ponovno narušavanje vazdušnog prostora Alijanse.

Reakcija NATO dolazi nakon što je Turska saopštila da je jedan ruski ratni avion ušao u njen vazdušni prostor uprkos brojnim upozorenjima.

"Ruski borbeni avion narušio je juče vazdušni prostor Turske, uprkos ponovljenim upozorenjima turskih vlasti. Prethodni incidenti su pokazali koliko opasno takvo ponašanje može da bude", navodi se u saopštenju Stoltenberga.

"Pozivam Rusiju da se ponaša odgovorno i u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO. Rusija mora da preduzme sve neophodne mere kako bi obezbedila da se takva kršenja ne ponove", dodaje se u saopštenju, preneo je Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da želi da se sastane sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom nakon što je ruski avion narušio turski vazdušni prostor.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da je ruski vojni avion ponovo narušio njen vazdušni prostor uprkos brojnim upozorenjima.

U saopštenju se navodi da je ruski lovac SU-34 u turski vazdušni prostor ušao iako je pilot prethodno upozoren i na ruskom i na engleskom jeziku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je posle tog incidenta pozvalo ambasadora Rusije kako bi mu izrazilo oštar protest.

U saopštenju se, međutim, ne navodi gde je došlo do narušavanja vazdušnog prostora, ali se Rusija optužuje za eskalaciju napetosti i upozorava da će biti odgovorna u slučaju bilo kakvih "kobnih" posledica, naveo je AP.

Turska je u novembru oborila jedan ruski avion blizu granice sa Sirijom, navodeći kao razlog narušavanje njenog vazdušnog prostora, što je dovelo do krize u odnosima dve države.

Rruski ministar odbrane izjavio je da nijedan ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor i dodao da nijedna ruska protivvazdušna odbrana u Siriji, niti jedan sirijski radar nisu detektovali narušavanje turske granice od strane ruskog aviona su-34, kao što tvrdi Ankara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track