NATO UPOZORIO RUSIJU: Ako nas napadnete, zažalićete!
Foto: Reuters

Poruka Moskvi

NATO UPOZORIO RUSIJU: Ako nas napadnete, zažalićete!

Planeta -

Zamenik glavnog sekretara NATO poručio je da će se Rusija suočiti s brzim odgovorom ako pokuša da napdne članicu Saveza.

Ambasador Aleksander Veršbov, kazao je u petak u Budvi tokom održavanja 2BS Foruma da NATO ne želi novi hladni rat. On je u svom govoru poslao poruku Rusiji.

"Ako Rusija pokuša napasti neku od članica NATO, bez obzira jesu li njene metode prikrivene ili direktne, suočiće se s brzim odgovorom i zažaliće zbog takve akcije", kazao je zamenik generalnog sekretara NATO, kako prenosi Anadolija.

On je poručio da je NATO otvoren za dijalog s Rusijom.

Mediji su nedavno preneli vest kako će NATO poslati četiri dodatna bataljona u Poljsku i druge baltičke države, kako bi ojačao svoje granice sa Rusijom, u vreme kada Moskva pojačava vojne aktivnosti.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Prema pisanju "Wall Street Journal Friday", zamenik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Vork potvrdio je kako je reč o navedenom broju jedinica, odnosno o 4.000 vojnika te kako su pojačanja odgovor na ruske aktivnosti oko Litvanije, Estonije i Latvije.

Zapadni zvaničnici kazali su ovom listu kako će SAD osigurati dva bataljona, a Nemačka i Velika Britanija preostala dva.

Niz incidenata u Baltičkom moru

Istovremeno, tri nove jedinice osnovane su na zapadu i jugu Rusije kako bi se "osujetilo jačanje snaga NATO", izjavio je pre nekoliko dana ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Do kraja godine formiraće se dve nove jedinice u zapadnoj vojnoj regiji i još jedna u južnoj vojnoj regiji", rekao je Šojgu.

Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru, gde su se ruski avioni približili američkim vojnim brodovima ili avionima u nekoliko navrata.

U utorak, kad je Estonija optužila ruske avione da redovno krše njen vazdušni prostor, NATO je kazao da neće oklevati "da zaštiti svoje saveznike" u slučaju ruske "agresije".

U Budvi je u toku To Be Secure (2BS) Forum, međunarodna konferencija koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti.

(Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track