NE STAJU SA UNIŠTENJIMA: Džihadisti razorili Trijumfalnu kapiju drevne Palmire
Foto: Profimedia

Spomenici kulture na udaru

NE STAJU SA UNIŠTENJIMA: Džihadisti razorili Trijumfalnu kapiju drevne Palmire

Planeta -
Islamska država kontroliše grad Palmiru od maja, kada je iz njega proterala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja

DAMASK - Pripadnici Islamske države razneli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim.

Abdelkarim je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je razneta Trijumfalna kapija, biser postojeće kolekcije u gradu oazi. U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2.000 godina stari Belov hram.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

IS kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega proterala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja. IS smatra te objekte svetogrđem.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svetskog nasleđa 1980. Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir Islamske države. Uz uništenja u Siriji, Islamska država uništila je statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track