NE TAKO DAVNA ISTORIJA SE PONAVLJA: Da li će se dogoditi scenario bivše Jugoslavije na Balkanu
Foto: Profimedia

NE TAKO DAVNA ISTORIJA SE PONAVLJA: Da li će se dogoditi scenario bivše Jugoslavije na Balkanu

Planeta -

U nedelju, 11.12.2016. u Rumuniji se održaju parlamentarni izbori. Za mesta u dvodomnom parlamentu se bore Socijal-Demokradska Koalicija i Liberalna koalicija.

Za liberalnu desničarsku koaliciju opozicija tvrdi da je finansirana iz inostranstva preko Soroš-ove organizacije i da traži sve veći i veći stepen autonomije Transilvanije.

Liberalna stranka je javno izjavila da će posle izbora biti spremna da formira vladu sa strankom mađarske manjine.

Sadašnji predsednik Rumunije, Klaus Verner Johanis je otvoreno podržavao liberalnu stranku za sve vreme izborne kampanije, a sadašnji premijer Dacian Julien Ciolos je kandidat za funkciju budućeg premijera Rumunije.

Čelnici liberalne stranke izjavili su više puta da neće negovati posebno prijateljske odnose sa Moskvom i da će njihova pažnja biti usmerena ka Zapadu, Briselu i SAD-u.

Social Demokratska stranka je najveća leva partija u Rumuniji i favorit na ovim izborima sa njenom koalicijom.

Novina ovih izbora je nova nacionalna stranka Ujedinjenja Rumunije koja otvoreno optuzuje liberalnu stranku da se bori protiv interesa zemlje i naroda i u korist Zapada i SAD podržava nezavisnost Transilvanije i raspad Rumunije.

Kandidat Social-Demokratske stranke za Premijera još uvek nije poznat javnosti. Social-Demokratska stranka tvrdi da je pravosuđe Rumunije pod kontrolom predsednika i zapadnih interesa i da svi lideri žive i rade pod pritiskom i pretnjama da će biti zatvoreni i tako izbačeni sa politčke scene. Danas, skoro svi lideri Social-Demokratske stranke imaju dosijee i pod veoma nejasnim okolnostima moraju da ispune veoma teške uslove.

Social-Demokratska stranka se zalaže za dobre odnose sa EU-om ali u istoj meri i sa tradicionalnim prijateljima kao što je Srbija, a ne isključuje ni poboljšanje odnosa sa Rusijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track