NE ZAVARAVAJMO SE: Žene još 170 godina neće biti ekonomski jednake s muškarcima - evo gde je najgore
Foto: Profimedia

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma

NE ZAVARAVAJMO SE: Žene još 170 godina neće biti ekonomski jednake s muškarcima - evo gde je najgore

Planeta -

Napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u platama i zapošljavanju uopšte toliko su se usporili prošle godine da žene još sledećih 170 godina neće dostići ekonomsku ravnopravnost, upozorava Svetski ekonomski forum (WEF).

Statistike su još pre godinu dana prognozirale da bi ekonomska neravnopravnost između polova mogla da se izjednači za 118 godina, ali napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama širom sveta, navodi se u godišnjem Indeksu ravopravnosti polova ove švajcarske neprofitne organizacije.

Član izvršnog odbora WEF-a Sadija Zahidi navodi da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju.

Island i Finska zauzeli su najviše mesto među 144 zemlje u kojima je meren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, ekonomskim mogućnostima i učestvovanju u političkom životu. Za petama su im Norveška i Švedska, a za njima ide, verovali ili ne, Ruanda! Pohvalno, u toj zemlji je poboljšano ekonomsko učestvovanje i jednakost zarada, kao i učestvovanje u političkom životu - Ruanda danas ima najveći udeo žena među poslanicima u parlamentu.

(VIDEO) RADE VIŠE I LOŠIJE POSLOVE: Žene će još 70 godina zarađivati manje od muškaraca

Na dnu lestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

Međutim: jaz u političkoj uključenosti posebno je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi uskoro mogle da izaberu prvu predsednicu države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track