NEĆEŠ TI MENI DA NAREĐUJEŠ: Ovaj general je jedini imao hrabrosti da se usprotivi Hitleru
Foto: Printscreen Twitter

Prošao nekažnjeno

NEĆEŠ TI MENI DA NAREĐUJEŠ: Ovaj general je jedini imao hrabrosti da se usprotivi Hitleru

Planeta -

General Ditrih von Zauken nagrađen je za hrabrost još u Prvom svetskom ratu, a u Drugom je imao hrabrosti lak i da se usprotivi Hitleru

General Ditrih von Zaucken, koji već na prvi pogled izgleda kao arhertip strogog pruskog generala. U Prvom svetskom ratu sedam puta ranjen na bojištu te je nagrađen visokim častima za hrabrost. Ostao je u nemačkoj vojsci posle toga, a u jednom trenutku premešten je u Rusiju, gde je naučio tečno da govori ruski.

Služio je i u brojnim bitkama tokom Drugog svetskog rata i odlikovan je više puta, a imao je reputaciju velikog vojnika - koji je pokušavao da spasi što više svojih ljudi je mogao.

U februaru 1945. posle 35 godina službe, izbačen je iz vojske jer je insistirao na ideji da je besmisleno nastaviti rat. Mesec dana posle toga ponovno su ga zvali jer je bio predobar general da bi vojska bila bez njega. Hitler je pozvao Zaukena u svoj bunker i dao mu naredbe - neka brani Prusiju od Rusije.

Hitlerovi su podanici tada izmenili nervozne poglede, čini se kako Hitler nije primetio da je von Zauken već javno pokazao prezir prema njemu.

Lagano je došetao, noseći svoj viteški mač (što je bilo zabranjeno u Hitlerovom prisutstvu) pa ga je apatično vojno pozdravo, umesto klasičnog nacističkog pozdrava koji je bio obavezan za sve u Hitlerovoj blizini.

Von Zauken je posmatrao svog šefa s otvorenim prezirom, a Hitler mu je opušteno dobacio - "i podnosićete izveštaje Guliteru Forsteru" - lokalnom vođi nacističke partije.

Ovo nije moglo da prođe kod von Zaukena, pruski general da prima naredbe od partijskog funkcionera?

Pogledao je Hitlera pun besa, ali "firer" nije primetio - bio je previše zauzet proučavanjem mapa na stolu. Tada se Zauken nagnuo se preko stola i lupio šakom po njemu punom snagom. Tu je dobio Hitlerovu pažnju.Zauken ga je pogledao u oči i rekao "Nemam nameru, da primam naredbe od vašeg čoveka!".

Za to je u tom trenutku trebalo mnogo hrabrosti, mnogi pre njega su streljani zbog mnogo manjih nedela. Von Zauken se otvoreno pobunio, odbijajući direktnu naredbu i ponižavajući ga, nazvavši ga Her Hitlerom umesto "majn Firer."

Foto: AP
Foto: AP

Ono što je intrigantno u ovoj priči jeste da je Hitler, čovek koga su se svi bojali i nije trpeo uvrede ili nedovoljno poštovanja, naprosto je popustio čoveku koji mu se suprostavio. Da je bilo više takvih u blizini Hitlera, pitanje je koliko ranije je moglo da mu se stane na kraj. Von Zauken je zapovedao svojim ljudima do poslednjeg dana rata, a rečeno mu je da napusti Prusiju i da se evakuiše brodom, ali odbio je, a umesto sebe je na brod poslao ranjenike.

Posle završetka rata kao i većina nacista završio je u zarobljeništvu a iz njega je pušten posle 10 godina.

Bio je konzervativac i nacionalista, ali ipak ga istorija predstavlja kao kavaljera i čoveka koji nije bio upleten u vojne zločine, već kao nekog ko je verovao da se bori za svoju domovinu.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track