NEK SE SAMI UVERE: Putin pozvao britanske stručnjake da analiziraju crne kutije oborenog suhoja
Foto: AP

Otvoreno

NEK SE SAMI UVERE: Putin pozvao britanske stručnjake da analiziraju crne kutije oborenog suhoja

Planeta -
Zvanični Kremlj je naveo da je Putin taj poziv putio u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

"Vladimir Putin je pozvao britanske specijaliste da učestvuju u dekodiranju podataka iz crne kutije oborenog vojnog aviona Su-24", navodi se u saopštenju Kremlja, objavljenom nakon razgovora Putina i Kamerona.

Putin je juče naložio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju vojnog aviona Su-24, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka.

"Što se tiče crne kutije, sada ćemo je pogledati. Jesu li je otvarali?", pitao je Putin na sastanku s ministrom odbrane, preneo je Sputnjik. Putin je zatim zamolio da se kutija još ne otvara.

"Otvorite je samo zajedno s inostranim stručnjacima, sve treba pažljivo zabeležiti", naložio je predsednik Rusije.

Dešifrovanje podataka crne kutije bombardera Su-24 će pomoći da se odredi tačna putanja njegovog kretanja, gde se nalazio u momentu kada je srušen, gde mu je tačno nanet "izdajnički udarac", izjavio je Putin.

"Koliko razumem, crna kutija će nam omogućiti da precizno sagledamo celu putanju kretanja Su-24 od trenutka njegovog poletanja do momenta kada je pao: brzina, visina, sva okretanja tokom leta", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja