NEMAČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija pokuššava da destabilizuje Nemačku

Optužbe

NEMAČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija pokuššava da destabilizuje Nemačku

Planeta -

BERLIN - Nemačka obaveštajna agencija BfV optužila je danas Rusiju da pokušava da destabilizuje nemačko društvo i državu sprovođenjem propagandnih kampanja i vršenjem sajber-napada.

Šef te agencije Hans-Georg Mašen naveo je u saopštenju da je "sve više dokaza za pokušaje da se utiče na parlamentarne izbore u Nemačkoj, koji se održavaju naredne godine", preneo je AP.

Agencija tvrdi da je uočila povećanje u "agresivnoj sajber-špijunaži", čija su meta, navodno, nemački političari.

"Vidimo agresivnu i povećanu sajber-špijunažu i sajber-operacije, što bi moglo da ugrozi zvaničnike nemačke vlade, članove parlamenta i zaposlene u demokratskim partijama", naveo je Masen. Agencija je navela da je uočila širok spektar sredstava za širenje ruske propagande i ogromnu upotrebu finansijskih resursa za sprovođenje kampanje za širenje dezinformacija, koja je usmerena ka ka pripadnicima zajednice koja govori ruski, a živi u Nemačkoj, političkim pokretima, strankama i drugim donosiocima odluka, preneo je Rojters.

Cilj je, tvrdi agencija, da se širi nesigurnost u društvu, oslabi ili destabilizuje Nemačka, ojačaju ekstremističke grupe i stranake, kao i da se zakomplikuje rad nemačke vlade i utiče na politički dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track