NEMCI KRITIKUJU PORTPAROLA BELE KUĆE: Hitler i Asad nisu za poređenje
Foto: AP, Profimedia, Fonet

Kasnije se izvinio

NEMCI KRITIKUJU PORTPAROLA BELE KUĆE: Hitler i Asad nisu za poređenje

Planeta -

Nemačka vlada osudila je danas izjavu portparola Bele kuće Šona Spajsera koji je uporedio sirijskog predsednika Bašara el Asada sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom.

"Svako poređene aktuelne situacije sa tadašnjim zločinima ničemu ne vodi", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert. Spajser se izvinio kasno sinoć zbog minimiziranja Holokausta u poređenju sirijskog predsednika Bašara el Asada sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom zbog upotrebe hemijskog oružja.

Spajser je posle obraćanja novinarima i kritika jevrejskih organizacija rekao za CNN da se izvinjava zbog "neprikladne i neosetljive" izjave. Portparol Bele kuće izjavio je na konferenciji za novinare da je sirijski predsednik Bašar el Asad gori od Adolfa Hitlera zbog upotrebe hemijskog oružja, što je poređenje kojim se minimiziraju nacistički zločini što je naišlo odmah na negodovanje.

"Tokom Drugog svetskog rata nije se koristilo hemijsko oružje. Čak ni odvratni Hitler nije pao tako nisko da koristi hemijsko oružje", rekao je Spajser i dodao da Rusija treba da se zapita koju zemlju podržava.

Centar Ana Frank u SAD odmah je reagovao i pozvao predsednika Donalda Trampa da smeni svog portparola podsećajući da je upravo počeo jevrejski praznik Pesah."Spajser je baš na Pesah negirao Holokaust, što je najodvratniji oblik 'lažnih vesti' negirajući da je Hitler ubio nekoliko miliona Jevreja", izjavio je direktor centra Stiven Goldstajn.

(Beta - AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track