NEMCI U RUSIJI: Angela je diktator, Putine, zaštiti nas!
Foto: Reuters, AP

Čudna migracija porodice iz Saksonije

NEMCI U RUSIJI: Angela je diktator, Putine, zaštiti nas!

Planeta -

Nemačka nije sigurno mesto, nema u njoj demokratije; Kremlj mora da nam pomogne jer su dve zemlje u ratu od 1914, tvrdi Andre Grizbah

MOSKVA - Dok milioni izbeglica s Bliskog istoka i iz Afrike hrle ka Nemačkoj, jedna porodica iz Saksonije se uputila na istok tvrdeći da njihova zemlja nije više bezbedna zbog priliva migranata i da u njoj nema demokratije.Andre (45) i Karola Grizbah (51) su, sa dve ćerke, Dominik i Julijom, i četvoro unučadi, kombijem prešli 2.200 kilometara i stigli do Crvenog trga u Moskvi, gde su zatražili azil. Ruske vlasti su ih privremeno smestile u jedan hotel i tamo su više od godinu dana.Pobegli od diktatureOni tvrde da su pobegli od „diktature u Nemačkoj“.- Osećamo da Nemačka više nije sigurno mesto za nas. Nije ni za odgajanje dece - kaže Andre.Međutim, njihov zahtev za azil je odbijen jer moskovske vlasti Nemačku smatraju „sigurnom zemljom“, a nisu proterani nazad zbog pravnih zavrzlama. Naime, tvrde da dogovor postignut između Nemačke i SSSR 1918. nije pravi mirovni sporazum i da su dve zemlje tehnički u ratu još od 1914, zbog čega Rusija ima obavezu da ih zaštiti.

Žele da ostanu u Rusiji... Andre i Karola sa ćerkama Dominik i Julijom i unucima
Žele da ostanu u Rusiji... Andre i Karola sa ćerkama Dominik i Julijom i unucima

Ovaj Nemac zaljubljen u Rusiju kaže da im nije ostalo mnogo novca i da žive uglavnom od pomoći koju dobijaju od Moskovljana, jer nemaju radne dozvole.- Mi želimo da ostanemo ovde i radimo. Ne želimo da živimo od državne pomoći. Mnogi ljudi su mi ponudili posao, na farmi ili građevini. Sam sam izgradio svoju kuću u Nemačkoj. Mogu da radim i kao prevodilac ili profesor nemačkog jezika. Biću srećan da radim, samo da mi ruske vlasti dozvole. Ovde se osećamo slobodno - dodao je Andre.Rusi su dobri- Svi veruju da je Nemačka demokratska zemlja, ali nije. Ona je moralno korumpirana, društvo ne postoji, a Vladimir Putin je mnogo veći demokrata od kancelarke Angele Merkel. Vlada želi da dovede što više imigranata kako bi imala opravdanje da počne rat. Nemačka plaća za svu glupost posle svih ratova koje su vodili Amerikanci, a sada i zbog rata u Siriji. Socijalne službe se utrkuju kako što pre da oduzmu decu od roditelja. Kao da su trgovci ljudima. Ovde je drugačije. Rusi su ljubazni i dobri. Ovakvu pomoć ne bismo dobili u Nemačkoj, gde su građani sebični. U Rusiji je porodica na prvom mestu - zaključuje Andre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja