NEOBIČNA SVAĐA U SLOVENAČKOM GRADU: Sukob vlasti i opozicije oko fontane iz koje će teći pivo!
Foto: Shutterstock

Žalec

NEOBIČNA SVAĐA U SLOVENAČKOM GRADU: Sukob vlasti i opozicije oko fontane iz koje će teći pivo!

Planeta -
Slovenački gradić Žalec uskoro će dobiti fontanu iz koje će umesto vode teći pivo. Ovaj projekat posvađao je gradske čelnike u varoši smeštenoj u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dve trećine poslanika odbacilo predlog opozicije da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe.

Najveći borac da se izgradi prva evropska fontana piva je načelnik opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji da se u grad privuku turisti i promoviše slovenačko pivo.

Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika.

Protiv gradnje je bila konzervativna opozicija, koja smatra da se radi o razbacivanju novcem u opštini sa oko 20.000 stanovnika i gde su plate za deset odsto manje od državnog proseka.

Za projekt je već obezbeđeno 170.000 evra, od ukupno potrebnih 350.000.

Plan Žaleca je da fontana piva u gradskom parku privuče grupe turista koji bi za šest evra kupovali pravo da tri puta natoče po tri decilitara različitih vrsta slovenačkog piva s hmeljom iz toga kraja. Pivo bi se pilo iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umetnik Oskar Kogoj.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track