NEOBJAŠNJIVO GOMILANJE SNAGA: Rusija ovde očekuje NATO, gomila snage na granici sa Ukrajinom!

Istočni front: Obnova baze Klinci

NEOBJAŠNJIVO GOMILANJE SNAGA: Rusija ovde očekuje NATO, gomila snage na granici sa Ukrajinom!

Planeta -

Dok NATO sprovodi vojne vežbe na istočnoj strani ruske granice, Rusija nagomilava svoju vojsku duž ukrajinske granice. Sve je veća zabrinutost povodom mogućnosti direktnog sukoba između dva bivša rivala Hladnog rata, Rusije i NATO saveza, izveštava UK Reuters

Kremlj posmatra svoju zapadnu granicu sa bivšim sovjetskim republikama kao novi front i postavlja vojsku u bazu na granici sa Ukrajinom. Jedan reporter Reuters-a koji je posetio ruski grad Klinci na oko 50 kilometara od Ukrajine, rekao je da je video vojni kamp sa velikim brojem vojnika i vojnih vozila.

Dva vojnika u uniformama su oterala reportera rekavši da čuvaju „posebnu vojnu bazu“.

Reuters je prošle godine izveštavao o izgradnji dve baze na jugu ruske granice sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane nije navelo ništa o postavljanju vojske u Klinci.

Međutim, zvaničnik gradskog saveta je naveo da je Klinci odabran kao mesto za postavljanje novoformirane divizije i da je do sada tamo stiglo 240 vojnika.

Kada bude završena, ova baza će biti još jedna u nizu koraka nagomilavanja ruske vojske duž linije od Baltičkog mora do Crnog mora.

Na zapadnoj strani linije, NATO rotira svoju vojsku i opremu u većem broju nego što je to bio slučaj za vreme Hladnog rata.

Zapadni savez, koji navodno odgovara na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, ove nedelje je održao najveće vojne vežbe u istočnoj Evropi još od kraja Hladnog rata.

Rusija na istoku nagomilava svoje snage navodeći da treba da se zaštiti od napredovanja NATO-a ka istoku.Obe strane tvrde da samo odgovaraju na korake druge strane, ali nagomilavanje vojske sve više povećava rizik da dođe do sukoba između ove dve strane.

Foto: AP
Foto: AP

Rusija i NATO dele granicu na severu kod Baltičkog mora dok ih na jugu razdvajaju Ukrajina i Belorusija.Međutim, pošto je ukrajinski proruski predsednik svrgnut ustankom pre dve godine i zamenjen administracijom naklonjenom Zapadu, Ukrajina je takođe de fakto postala NATO satelit.

Rusija je odustala od Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi, pakta iz vremena nakon Hladnog rata koji ograničava postavljanje vojske u Evropi, tako da može bez ograničenja da šalje svoju vojsku i opremu na svoju zapadnu granicu.

U ponedeljak je grad Klinci postao jezgro vojne aktivnosti. Vojni kamioni su počeli da dolaze u grad koji se nalazi na samo 280 kilometara od ukrajinske prestonice.

Oko desetak vojnika se nalazilo na benzinskoj stanici blizu kampa, gde su kupovali zalihe hrane. Put blizu kampa je blokiran antitenkovskim preprekama i bodljikavom žicom.

Navodi se da je vojska počela zvanično da dolazi 30. maja iz baze u Jekaterinburgu u planini Ural, regionu koji se nalazi oko 2.000 kilometara istočno od grada Klinci.

Takođe se navodi da je vojska počela sa postavljanjem prema odluci ruskog ministra odbrane, Sergeja Šojgua.Vojska sada ima za cilj da renovira staru nekorišćenu vojnu bazu u gradu Klinci koja obuhvata teritoriju od ukupno 142 hektara.

Webtribune.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track