NAJMOĆNIJE ORUŽJE NEBA ZASAD BEZ KRILA: Partneri ucenili Rusiju, neizvesna sudbina lovca PAK FA!
Foto: Wikipedia Creative Commons

Najsavremeniji lovački avioni

NAJMOĆNIJE ORUŽJE NEBA ZASAD BEZ KRILA: Partneri ucenili Rusiju, neizvesna sudbina lovca PAK FA!

Planeta -

Serijska proizvodnja Suhojevog lovca pete generacije trebalo je da počne još 2016, međutim nova letelica se ni ove godine neće vinuti u oblake. Šta se dešava sa najvažnijim projektom ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga?

Mlazni lovac pete generacije je najsavremeniji lovački avion, zasnovan na naprednimim tehnologijama 21. veka. Ova grupacija lovačkih aviona, kao i ostale, određena je po klasifikaciji tehnički razvijenih zemalja. Kriterijumi za preciznu definiciju karakteristika pete generacije mlaznih lovaca, međutim često su su kontroverzni.

Mnogi ih definišu prošireno, ali osnovni zahtev je gotov uvek vrhunska stelt tehnologija. Avioni pete generacije treba da ispune uslove značajno smanjene uočljivosti, posebno radarom, zbog čega je obavezno da čak i oružje u konturi zmaja aviona bude skriveno, odnosno stelt, prenosi Newsweek Srbija.

Ti avioni imaju precizno autonomno vođeno oružje, visoke performanse leta, napredne funkcije, visoku integraciju opreme i računarskih sistema i sposobnost umrežavanja sa drugim učesnicima i segmentima „pozornice bojišta“, u cilju postizanja prednosti u situacionoj svesti.

Trenutno je samo jedan takav avion 5. generacije u operativnoj upotrebi u svetu - to je američki F-22 raptor. Osim SAD koje rade i na F-35 lajtning II, razvoj letelica pokrenule su i druge zemlje kao što su Kina, Iran i Indija, ali i Rusija koja je čini se najbliža finalnom proizvodu.

U razvoju lovca pete generacije Moskva je sarađivala sa brojnim zemljama, možda najtešnje sa Indijom, a od nedavno planirana je saradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Ali dokle je zaista stigao ruskog razvoja letelice pete generacije i šta se događa sa stalnim odlaganjem test leta?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Suhoj T-50

Suhoj PAK FA, pod radnom oznakom T-50, je za sada glavni ruski program za lovca pete generacije. Njegova osnovna namena je lovca–presretača. Smanjene je uočljivosti, što treba da mu omogući neprimećenost od protivničkih radara i drugih senzora, tokom operacija u vazdušnom prostoru. Prema procenama eksperata, mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, odnosno superkrstarenje, mu stvara veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru. Smatra se da će biti u stanju da se suprotstavi američkim lovcima pete generacije, F-22 raptor i F-35.

Program Suhoj PAK FA se odvija u okviru međunarodne saradnje Rusije, Indije i Brazila. U razvoju, kao i u budućoj proizvodnji, učestvuje više kompanija, pod okriljem Ujedinjene avio-proizvodne korporacije, na čelu sa kompanijom Suhoj.

Iako je testiranje aviona T-50 sa poboljšanim motorom druge faze razvoja planirano za ovu godinu, ono je odloženo za 2018, zbog čega su se mnogi zapitali šta se dešava sa dugoočekivanim ruskim lovcem, čija je serijska proizvodnja najavljivana još za 2016. godinu.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kompanija Saturn zadužena za motor "izdelije 30" nastoji da dodatno pojača njegovu snagu, kako bi PAK FA u svakom smislu mogao da se nosi sa američkim F-22. Istovremeno, brojni američki eksperti smatraju da, sudeći prema dizajnu, novi avion može agilnošću daleko da nadjaća američki F-35,

Motor će omogućiti avionu da razvije brzinu od 1,6 mahova. To je negde oko 2.000 km/č u zavisnosti od terena iznad koga avion leti. Prema tome, avion će moći da krstari nadzvučnom brzinom. Pored toga, biće znatno teže da se avion detektuje na radarima zahvaljujući novim kompozitnim materijalima od kojih će biti napravljen motor.

Novi avion će biti naoružan topom 9-A1-4071K, koji spada među najlakše u svojoj klasi. Top je predviđen za onesposobljavanje oklopnih vozila ili blindiranih neprijateljskih objekata. U jednom letu pilot može da ispali 150 projektila kalibra 30 mm.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ali dok rusko naoružanje, radarski sistemi, infracrveni senzori i sistemi za elektronski rat deluju neverovatno napredno, glavno pitanje u razvoju novog PAK FA jeste avionika, odnosno integrisani i sofisticirani interfejs koji pilotu omogućava maksimalno olakšanu kontrolu nad letelicom i čini američkog Raptora ubitačnin oružjem koje jeste.

"Taj avion će biti moćniji od američkog lovca pete generacije F-22, koji nam je glavna konkurencija. Biće bolji od njega i po manevarskim mogućnostima, i po naoružanju i po radijusu leta“, rekao je povodom PAK FA svojevremeno predsednik Rusije Vladimir Putin i istakao kako će "T-50 biti trostruko jeftiniji od stranih modela istog ranga".

Ipak, s obzirom na iskustva SAD, koje su posvetile deceniju i uližile milijarde za razvoj ovih sistema, pitanje je da li će Rusi, kada prevaziđu sve prepreke, imati para da plate proizvodnju nove letelice, čak i ako bude kako Putin govori.

FOTO: Wikipedia Creative Commons
FOTO: Wikipedia Creative Commons

Rešenje može ležati u saradnji. Rusija je sa UAE potpisala u februaru 2017. ugovor o saradnji na razvijanju novog ultralakog lovca pete generacije, okvirno iste klase kao što je Mikojan MiG-29. Zajednički razvojni plan sa UAE je tek u začeću, ali je jasno da će ruska strana izneti značajniji deo razvojnih radova.

Ruski izvori pružili su za sada oprečne informacije o finalnoj konfiguraciji letelice pete generacije. Dok je šef Rosteca Sergaj Čemezov poručio da će avion biti razvijen na osnovu sovjetskog MiG 29, Jurij Sljusar, šef ruske Ujedinjene avio-proizvodne korporacije (UAK) izjavio je da iakoće i Suhoj i Mikojan igrati ulogu u razvoju novog aviona, ništa nije još uvek odlučeno o njegovoj konfiguraciji.

FOTO: Wikipedia Creative Commons
FOTO: Wikipedia Creative Commons

Ono što je najverovatnije jeste da će nove letelice zameniti MiG-29 seriju, pre nego biti njen produžetak. Sa drige strane RSK-MiG, koji je zajedno sa Suhojem deo UAK, već radi na privatno finansiranom poduhvatu razvoja zamene za MiG-29, što znači da i zajednički projekat sa UAE može postati deo upravo ovog plana.

Istovremeno, Indija koja sarađuje na razvoju PAK FA, uslovila je Kremlj da će ostati u projektu, jedino ako dobije pristup svim tehnologijama, što znači i onim strogo poverljivim, koje se koriste na novom avionu.

Nesigurnosti i neodređenost koja se još uvek oseća u ovim poslovanjima može dalje odložiti dan kada će Rusija predstaviti svog lovca pete generacije. Kompletirane avione ruska armija će dobiti tek dve-tri godine nakon završetka testiranja. To znači najranije 2021. godine.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

ASTROFIZIČAR SA HARVARDA TVRDI: Ovo je dokaz da su vanzemaljci kontaktirali čovečanstvo (FOTO)PARAZITSKI DEKRET IZAZVAO HAOS: Belorusi ustali protiv Lukašenka zbog poreza na nezaposlenost! (FOTO)NAJAVIO JE POBEDU TRAMPA, A SAD PREDVIĐA NEŠTO MNOGO GORE: Noam Čomski upozorio svet na dolazeću katastrofuTURSKA DEPORTOVALA HOLANDSKE KRAVE: Svi apsurdi diplomatskog sukoba Ankare sa Zapadom (FOTO)AMERIČKA INDUSTRIJA KANABISA U PROBLEMU: Evo da li Tramp pokreće federalni rat protiv marihuane

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track