NEPRIJATELJ PRED VRATIMA: Islamska Država u panici zbog misterioznog snajpera
Foto: Profimedia

Dizanje morala

NEPRIJATELJ PRED VRATIMA: Islamska Država u panici zbog misterioznog snajpera

Planeta -
Trojica vođa Islamske države ubijena su u prethodnih nekoliko nedelja u libijskom gradu Sirt, rodnom mestu pokojnog predsednika Muamera el Gadafija.

Libyan ISIS chiefs living in fear of ‘mystery sniper’ after three of the terror group’s top men are assassinated by long-range marksman http://ift.tt/1ShZw5N via internettrending

Posted by World News Everyday on Saturday, January 30, 2016

Zna se da su ubijeni hicima iz snajpera, ali niko nije siguran da li je za ubistva odgovorna jedna ili više osoba. Lokalni džihadisti su, u panici, uhapsili i pogubili više ljudi, piše britanski "Telegraf".

U Sirtu su hicima sa velike udaljenosti ubijena trojica vođa Islamske države, a lokalni mediji veruju da je za to odgovoran usamljeni snajper koji je naučio zanat tokom pobune protiv Gadafija. Poslednja žrtva bio je Abdulah Hamad El Ansari, džihadistički komandant iz grada Obarija, koji je 23. januara pogođen dok je napuštao džamiju u centru grada.

Iako su džihadisti, pre svega putem nasilja i mučenja, ostvarili kontrolu nad ulicama grada, mnoštvo razrušenih zgrada predstavlja raj za snajpere.

Priče o misterioznom snajperu, kako navodi britanski “Telegraf”, služe za dizanje morala i brzo se šire među lokalnim stanovništvom, koje uglavnom ne podržava Islamsku državu. Lokalci posledice delovanja usamljenog ubice porede sa filmom "Neprijatelj pred vratima" iz 2001. godine, priči o najuspešnijem sovjetskom snajperu Vasiliju Zajcevu tokom bitke za Staljingrad.

Film je postao izuzetno popularan među borcima u Libiji, te je jedna od pobunjeničkih grupa svom najpreciznijem strelcu dala nadimak "snajper Moskva".

Poput Zajceva u Staljingradu, i snajper iz Sirta seje paniku među neprijateljima. Kada je metak pokosio šerijatskog sudiju Hamada Abdela Hadija dok je izlazio bolnice, džihadisti su se rastrčali i, kako navodi očevidac, "nasumično pucali u vazduh da bi preplašili stanovništvo", piše britanski list.

Teorije o identitetu snajpera su preplavile internet. Neki veruju da je u pitanju član oružane grupe iz susedne Misrate, koja se prošle godine povukla iz Sirta, ali čije vođe tvrde da i dalje imaju svoje doušnike i agente u tom gradu.

Drugi nagađaju da je reč o pripadniku američkih specijalnih jedinica, za koje se veruje da su prisutne u okolini grada i da prikupljaju informacije o delovanju Islamske države. Ipak, čvrstih dokaza, ni za jednu, ni za drugu teoriju, nema i moguće je da se radi o urbanoj legendi.

Libijski grad Sirt je pod kontrolom Islamske države od prošlog leta, a bezbednosne službe te afričke države procenjuju da je u gradu trenutno oko 2.000 džihadista.

(Rts)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track