NEVEROVATAN PRIZOR: Džinovski talas visok 19 metara snimljen na Atlantiku
Foto: Profimedia

Najviši talas ikada

NEVEROVATAN PRIZOR: Džinovski talas visok 19 metara snimljen na Atlantiku

Planeta -

Kolosalni talas snimljen na severu Atlantskog okeana i po svojoj je veličini premašio sve prethodne i proglašen je najvećim talasom ikad snimljenim, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Talas visok čak 19 metara uhvaćen je između Islanda i Velike Britanije 4. februara 2013. i za jedan je metar viši od prethodnog rekordnog talasa, takođe uhvaćenog u severnom Atlantiku u decembru 2007. godine.

Novi rekorder među talasima četiri je puta veći od autobusa na sprat, a nastao je nakon prolaska izrazito hladnog vazduha i jakog vetra koji je duvao 80 kilometara na sat.

Meteorolozi su objavili kako je razlog ovako kasnog proglašenja rekordnog talasaa uzrokovan činjenicom što su potrebne široke analize i potvrđivanje svih dostupnih podataka.

Visina talasa određuje se udaljenošću od vrha talasa pa do njegovog dna. Inače, iako je ovo najveći talas ikad snimljen i službeno je proglašen najvećim ikad, postoji jedan tal koji je bio veći, a po kome je surfovao surfer sa Havaja i to kod Nazarea u Portugalu. Taj talas bio je visok 23 metra i ušao je u knjigu rekorda kao najveći talas po kome se ikada surfovalo.

(Exprees.hr)

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE: Ovaj džinovski talas pretvorio je brod u podmornicu

OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ TALAS: Možete da se šokirate kada bude udario!

NEVEROVATAN PLAN: Bivši vojnik (73) planira da pređe Atlantik u kitu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track