A RAZLOG JE NEVEROVATAN: Ova evropska država plaća građanima da troše struju
Foto: Thinkstock

I to postoji

A RAZLOG JE NEVEROVATAN: Ova evropska država plaća građanima da troše struju

Planeta -

Nemačka ima toliko obnovljive energije da cene struje ne samo da su pale, nego još država plaća potrošačima da je troše.

Nemačka je jedna od evropskih zemalja koje vode u upotrebi obnovljive energije i smanjivanju korišćena fosilnih goriva.

Prošle godine izvori obnovljive energije učestvovali su sa 33 odsto u ukupnoj potrošnji Nemačke. U jednom trenutku pokrili su 87 odsto potrebe za strujom samo solarnom energijom i snagom vetra.

"Svake godine imamo više obnovljive energije", rekao je portparol nemačke agencije Agora Enerdživende.

Nemačka planira da u potpunosti pređe na obnovljivu energiju do 2050., pokazuju najnoviji dokumenti.

U sledećih nekoliko meseci nemačka vlada bi trebalo da saopšti kako namerava da u potpunosti napustiti fosilna goriva i smanji emisije ugljen-dioksida za 95 odsto. Nacrt dokumenta, koji još moraju da potvrde ministarstva, kaže kako bi emisije ugljen-dioksida iz energetskog sektora do 2030. trebale da se prepolove u odnosu na emisije iz 2014.

Ugalj je još uvek izvor oko 40 odsto električne energije stvorene u Nemačkoj, i smatra se važnim izvorom energije s obzirom da Nemačka napušta nuklearne elektrane i sve ih više zamenjuje obnovljivim izvorima.

Dokument poziva na brži rast obnovljivih izvora nego što je to trenutno predviđeno. U njemu takođe piše da bi trebalo da se poveća korišćenje solarne energije.

Nemačka vlada će zatražiti i stroži sistem trgovanja emisijama energije u Evropi i zbog toga razmatraju da li bi dodatni porezi na gorivo, loživo ulje i plin povećali zahtev za zelenim tehnologijama.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track