NEVIN UMRO U ZATVORSKOM PAKLU! Ovo je tragična priča POŠTENOG čoveka koji ni mrava nije zgazio
Foto: Profimedia

Nesrećna slučajnost ga ubila

NEVIN UMRO U ZATVORSKOM PAKLU! Ovo je tragična priča POŠTENOG čoveka koji ni mrava nije zgazio

Planeta -

Horhe Alberto Martinez Čavez umro je u salvadorskom zatvoru doslovce samo zato što je imao isto ime kao kriminalac koji je optužen za ubistva.

Martinez nikada nije imao kriminalni dosje, a njegov slučaj pokazao je sve nedostatke pravosudnog sistema te države.

Martinez je prošlog proleća u večernjim satima završio u paklu salvadorskog zatvorskog sistema. Bačen je u prostoriju ne veću od prikolice kamioneta koju je delio s još 50 zatvorenika. Vazduh je bio vruć i vlažan, a polugola tela zatvorenika smrdela su na mokraću i čireve koji su nastali zbog velikog broja bakterija.

Nekoliko nedelja kasnije Martinez je doživio kolaps, pena mu je išla na usta. Bio je peti zatvorenik iz te ćelije koji je umro u poslednja četiri meseca.

Martinez na tom mestu nikada nije smeo ni da završi. Policija, tužioci, pa čak i sudija zamenili su ga s drugim Horheom Albertom Martinezom Čavezom, muškarcem osam godina mlađim s bogatom kriminalnom prošlošću, koji je optužen za iznudu, ilegalno posedovanje oružja i ubistvo.

Martinezova smrt pokazala je velike nedostatke salvadorskog pravosudnog sistema. Tako policija često ne koristi forenzičke dokaze, tužioci na sebi u isto vreme imaju stotine slučajeva, a zatvori su toliko loši da ih je Vrhovni sud proglasio neustavnima.

Sve to bilo je fatalno i za 37-godišnjaka, volontera, dispečera za prevoz autobusa i oca dvoje dece. "Njegov jedini greh bio je to što ima isto ime kao traženi", rekao je javni pravobranilac Saul Sančez.

Kriminal zbog kog je završio u zatvoru dogodio se 2016. kada su petorica naoružanih muškaraca iz zasede napala muškarca koji se sakrio iza automobila i preživeo napad.

Kasnije je tužiocu opisao svoje napadače kao članove bande koje je predvodio Horhe Čavez.

Policija je četvoricu članova bande pronašla, ali Čavezu nije bilo ni traga. Nakon nekog vremena odlučili su da pogledaju u federalnu bazu podataka građana i tamo su pronašli osam godina starijeg Martineza koji nije imao kriminalni dosije.

Martinez je uhapšen na benzinskoj stanici gde su ga policajci proveravali i povezali sa kriminalcem.Sudija koji je Martineza bacio u zatvor nikada ga nije video, a kamoli shvatio da nije reč o traženoj osobi. Kasnije je rekao kako on nije istražilaci da to nije njegov posao.

U zatvoru je čekao da stane pred žrtvu napada koja je preživela kako bi identificikovala napadača.

U međuvremenu boravio je u ćeliji s obolelima od upale pluća i tuberkuloze. U jednom trenutku se pojavio i virus koji niko nije mogao da identifikuje, pa su policajci samo prostoriju oribali izbeljivačem i zatvorenike vratili natrag u nju.

Martinez nikad nije dočekao postrojavanje u policiji koje je moglo da ga spase.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track