NEŽENJA, OBRAZOVAN I NEMA POJMA O KURANU: Ovo je profil prosečnog borca Islamske države
Foto: Profimedia

Koga regrutuju džihadisti

NEŽENJA, OBRAZOVAN I NEMA POJMA O KURANU: Ovo je profil prosečnog borca Islamske države

Planeta -

Muškarac, star 26 godina, neženja, obrazovan, ali nije ekspert za Kuran - to bi bio profil prosečne osobe koju regrutuje Islamska država za svoje borce, prenose britanski mediji.

Analiza više hiljada dokumenata koji su iz ove terorističke organizacije procurili u javnost, pokazala je značajne nove uvide u pozadinu i stručnost međunarodnih džihadista.

Američki centar za borbu protiv terorizma (CTC) kaže da ovi dokazi otkrivaju lične podatke 4.188 militanata koji su se pridružili IS 2013. i 2014. godine. CTC je objavio izveštaj posle analize podataka sa formulara koje su popunjavali regruti islamista.

Foto: AP
Foto: AP

Podaci otkrivaju njihova prava imena i ratne nadimke, godine, nivo obrazovanja, nacionalnost, "iskustvo u džihadu" i brojne druge detalje.Svaki regrut je upitan da li želi da bude borac, „istishadi“ odnosno bombaš samoubica ili „inghimasi“, borac samoubica, a ovo poslednje su mnogi izabrali.U IS se bore strani državljani iz 77 različitih zemalja, a najveći broj dolazi iz Saudijske Arabije. Veliki je broj državljana Nemačke, Belgije, Francuske i Velike Britanije, i to su uglavnom mlađi muškarci, dok oni stariji dolaze iz Rusije, Kine, sa Bliskog Istoka, iz Severne Afrike...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najčešće su strani islamisti rođeni 1987. godine, a pa je u trenutku priključivanja Islamskoj državi tipičan regrut bio star 26-27 godina.Iznenađujuće je otkriće da veliki broj islamista stranih državljana ima završen fakultet. Mnogi od njih imaju i doktorate iz ekonomije, engleskog jezika, kompjuterskih nauka i u proseku su borci iz Zapadne Evrope i SAD većeg obrazovanja nego oni sa Istoka.

Međutim, mali broj njih poznaje islamom i ono što piše u Kuranu. To džihadisti koriste da bi nametnuli svoju iskrivljenu verziju Kurana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izveštaj CTC pokazuje da je među regrutima veliki broj bivših vojnika, pilota, IT eksperata, aviomehaničara, radnika na naftnim platformama...

"Podaci jasno pokazuju da IS koristi upitnike kako bi našli individue sa specifičnim obrazovanjem, profesionalnom ili vojnom pozadinom koja može biti korisna u budućnosti“, piše u izveštaju CTC-a.

Dokumente iz Islamske države je medijima prošlog meseca dostavio bivši džihadista koji ih je ukrao.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja