NI SAMI NE ZNAJU ŠTA ŽELE: Boris Džonson sada hoće da Britanija ostane pokretačka snaga Evrope
Foto: REUTERS 2016

Susret u Briselu

NI SAMI NE ZNAJU ŠTA ŽELE: Boris Džonson sada hoće da Britanija ostane pokretačka snaga Evrope

Planeta -

Tokom prvog susreta s evropskim kolegama u Briselu, novi britanski šef diplomatije Boris Džonson izjavio je da Velika Britanija želi da i dalje ima pokretačku ulogu u Evropi.

Sastanak Veća ministara spoljnih poslova EU, kome je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri, održan je u atmosferi pojačane krize u Evropi, koja je još teža zbog terorističkih pretnji i nestabilnog stanja u Turskoj.

"Morali smo da udovoljimo volji naroda i napustimo Evropsku uniju..., ali ni u kojem slučaju ne planiram da odustanemo od čelne uloge koju Velika Britanija ima u Evropi", rekao je Džonson novinarima, kazavši da napuštanje EU ne znači i napuštanje Evrope.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini smatra da "Velika Britanija treba nastaviti igrati ulogu" u EU, podsetio je sa zadovoljstvom Džonson.

Mogerini je ponovila i da se s Velikom Britanijom neće ulaziti ni u kakve pregovore dok London i službeno ne obavesti EU o želji da se izdvoji iz bloka, pri čemu će aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma.

Posle rezultata referenduma održanog 23. juna, Evropljani pozivaju britanske čelnike da objasne svoje namere i ubrzaju službene razgovore o tome s EU.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track