NIJE BAŠ NAJPAMETNIJI: Mornar pravio selfi na brodu i otrkio vojnu tajnu, sad ga čeka kazna
Foto: Printscreen Twitter

Ovo mu verovatno nije najdraža slika

NIJE BAŠ NAJPAMETNIJI: Mornar pravio selfi na brodu i otrkio vojnu tajnu, sad ga čeka kazna

Planeta -

Ruski mornar sa krstarice "Petar Veliki" mogao bi biti kažnjen zato što je na palubi napravio "selfi", pa fotografiju postavio na društvene mreže i tako otkrio trenutni položaj broda.

Mornar se fotografisao na krstarici u blizini istočne obale Krita, a novinar Hans de Vrij pomoću "selfija" odredio je tačne koordinate broda i položaj flote.

Za sada nije poznato da li će mornar za ovaj postupak biti kažnjen, prenosi list "Vašington fri Bikon".

Prema naredbi Ministarstva odbrane Rusije na "teritoriji službe" izričito je zabranjeno korištenje mobilnih telefona, kao i nekih drugih radio-uređaja.On nije jedini koji je to učinio. Novinar je objavio još neke selfije koje su napravili ruski mornari.

Naredba iz 2009. godine nešto je blaža, određujući na kojim je sve mestima i u kojim prostorijama dozvoljena upotreba mobilnih telefona.

Kada je reč o fotografskim aparatima, nema stroge zabrane.

Zastupnik Vadim Solovjov predlagao je 2014. godine nacrt zakona prema kojem bi ruskim vojnicima bilo zabranjeno da na internet stavljaju fotografije i video-snimke iz vojnih jedinica i sa vežbi.

Takve zabrane postoje i u drugim zemljama, pa i u američkoj vojsci, podseća ruski portal "Vzgljad". U Rusiji, međutim, postoji zabrana odavanja vojne tajne, koju je ovaj mornar, verovatno, prekršio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track