NIJE IMAO DOZVOLU: Srušen ogroman zlatni spomenik Mao Cedungu
Foto: AP

Epske razmere

NIJE IMAO DOZVOLU: Srušen ogroman zlatni spomenik Mao Cedungu

Planeta -
Samo par dana nakon što je vest o ogromnom spomeniku posvećenom Mao Cedungu obišla svet, statua visoka 36 metara je srušena.

Navodno, vlasti se nisu složile sa ovakvim poduhvatom iako je ceo proces gradnje skoro priveden kraju. Statua smeštena blizu grada Kajfeng, građena je od marta do januara i koštala je skoro pola miliona dolara. Tačan razlog rušenja zvanično nije saopšten, ali se sumnja da neregulisane građevinske dozvole imaju veze sa tim.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sajt koji se poziva na zvanično glasilo Komunističke partije People’s Daily, prenosi da spomenik nije bio registrovan ni odobren od strane lokalne vlasti.

Na Internetu su se pojavile fotografije koje prikazuju demoliran spomenik, a velika rupa se nalazi u torzou Cedunga, dok mu je glava umotana u crno.

"Čuo sam da je srušen zbog toga što se nalazi na posedu zemljoradnika", rekao je jedan lokalni meštanin.

Inače, kineski predsednik Si Đinping je za Mao Cedunga rekao da je bio veliki vođa, ali se složio sa zaključkom Komunističke partije iz osamdesetih godina prošlog veka da je Cedung pravio greške. Iako velikog vođu krive za smrt miliona ljudi, Cedung se i dalje poštuje širom Kine.

(IBT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track