Nosi i do 200 tona: Kina predstavila najveći vojni avion domaće proizvodnje (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

Metalni zmaj

Nosi i do 200 tona: Kina predstavila najveći vojni avion domaće proizvodnje (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Avion Y-20 sposoban je za letove u izuzetno izazovnim vremenskih uslovima, a ima domet 4.500 kilometara i nosivost do 200 tona tereta

Kineska vojska dobila je do sada najveću vojnu letelicu proizvedenu u toj zemlji - neverovatni avion Y-20. Vlasti u Pekingu saopštile su da je to "ključni korak" u jačanju vazdušnih snaga Kine, piše Newsweek.rs.Letelica je predstavljena na svečanoj ceremoniji Narodne oslobodilače vojske, a kako se navodi u tehničkim karakteristikama Y-20 je sposoban je za letove u izuzetno izazovnim vremenskih uslovima, ima domet 4.500 kilometara i nosivost do 200 tona tereta. Sa 40 tona tereta njen domet iznosi gotovo 8.000 kilometara.

Avion je deo velikog programa modernizacije kineskih oružanih snaga koji uključuje razvoj letelica i antisatelitskih raketa.Kineski susedi i SAD budno prate vojne mere ove zemlje, kako zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru, tako i zbog geopolitičkog balansa moći na globalnom nivou.

Y-20 se često poredi s Boeingom C-17, velikim vojnim teretnim avionom kojim se služe američke snage tokom poslednje dve decenije.

Newsweek.rs Sveti natalitet: Evo koje su najbrže rastuće religije sveta (FOTO, GRAFIK) Spas za bolesnike u Sibiru: Vozovi bolnice dolaze na noge (VIDEO) Narod pati, režim ne oseća: Evo zašto su sankcije Severnoj Koreji doživele neuspeh Legendarni čelik iz Damaska: Evo kako su kovani najbolji mačevi starog sveta (FOTO, VIDEO) Bezbednost ili nepoštovanje? Evo gde je sve u svetu zabranjeno nositi burku (FOTO, MAPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track