NOVA ERA BEZ NAFTE: Saudijska Arabija pravi industrijski grad usred pustinje, evo šta će proizvoditi
Foto: Printscreen Yt

Dva druga prirodna resursa

NOVA ERA BEZ NAFTE: Saudijska Arabija pravi industrijski grad usred pustinje, evo šta će proizvoditi

Planeta -

U pustinji, daleko od nebodera i prometnih saobraćajnica velikih gradova, od nafte zavisna Saudijska Arabija pokušava da izgradi svoju budućnost na dva druga prirodna resursa.

Minerali fosfata, koji se koriste u proizvodnji đubriva, i boksit, kao glavna ruda u proizvodnji aluminijiuma, u samom su centru napora saudijskih vlasti da rudarstvo načine stubom diverzifikovane saudijske ekonomije, navodi agencija Frans pres.

U proteklih osam godina je, na oko 80 kilometara severno od grada Džubaila na saudijskoj obali Arapskog zaliva, iznikao iz peska industrijski grad Ras al Kair.

Posle ulaganja u vrednosti od gotovo 35 milijardi dolara, ovaj projekat će naredne nedelje zvanično inaugurisati saudijski kralj Salman, navodi AFP, uz ocenu da je ovaj projekat simbol nastojanja najvećeg svetskog izvoznika nafte da smanji zavisnost od tog energenta.

"Grad koji smo napravili nije postojao 2007. godine. Apsolutno ničega nije bilo, osim velikog broja kamila", izjavio je generalni direktor saudijske rudarske kompanije Maden Kalid al Mudaifer za Frans pres.

Saudijska Arabija se, kako navodi AFP, suočila sa sunovratom budžetskih prihoda, pošto su se cene nafte prepolovile od sredine 2014. godine.

U aprilu, Kraljevina Saudijska Arabija je najavila sveobuhvatni plan reformi, pod nazivom "Vizija 2030", u nastojanju da diverzifikuje ekonomiju kroz promociju šireg spektra privatnih industrija i preduzeća.

Vlada u Rijadu doživljava rudarski sektor kao eventualni treći stub ekonomije posle naftnog sektora i petrohemije, i želi da ovaj sektor doprinese BDP-u sa 97 milijardi rijala (26 milijardi dolara) do 2020. godine, što je dvostruko više u odnosu na aktuelno učešće.

SAUDIJSKA ARABIJA SE RASPADA: Ako ovako nastavi, ovoj monarhiji nema spasa! A, glavni problem je...

AMERIKA PALA SA TRONA: Saudijska Arabija zagospodarila svetom!

(VIDEO) PUSTINJSKO ČUDOVIŠTE: Ovo će biti najveći hotel na svetu od 1,4 miliona kvadrata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track